6 forinttal emelkedik a benzin, és 8 forinttal nő a gázolaj ára szerdától a hazai töltőállomásokon – erősítették meg piaci források a Holtankoljak.hu értesüléseit. A hét közepétől így 420 forint lesz a benzin, és 426 forint a gázolaj országos átlagos ára, de az ország legolcsóbb és legdrágább töltőállomásainak árai között akár 25-30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok.

Tavaly ilyenkor 377 forint volta benzin országos átlagára, a gázolajé 366 forint. Azaz – már a szerdai árakkal számolva – 43 forinttal többet fizetünk a benzinért, és 60 forinttal többet a gázolajért. Egy átlagosnak tekinthető, 50 literes tankolás esetén tehát 2150 forinttal drágábban tankolhatunk tele benzinből, és 3000 forinttal többért gázolajból.

A szerdától érvényes árakkal még nem értünk el az árcsúcsot: benzint legdrágábban idén áprilisban tankolhattunk 451, gázolajat pedig januárban 449 forintos átlagáron. De közelítünk, hiszen a múlt héten a benzin nyolc, a gázolaj ára hét forinttal emelkedett. Szerdától pedig a legdrágább töltőállomásokon várhatóan 446 forintért mérik majd a 95-öst, és 447 forintért a gázolajat.

A múlt héten kissé gyengült a forint a dollárhoz képest, miközben – forintban számolva – 1,5, illetve 2,4 százalékkal emelkedett a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésára – vélhetően ez az oka a mostani árnövekedésnek.

A magas árakat a kutak is megérzik, hiszen 2012 első félévében 4,3 százalékkal kevesebb benzin fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában; gázolajból 2,9 százalékos a visszaesés.

Forrás: holtankoljak.hu