Július 14-én, szombaton rendezik az idei kocsitoló fesztivált a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben. A viadalra 21 férfi és 2 női csapat nevezett. A délután négykor kezdődő versenyen a férfiak 1800 méteres távon, a nők pedig fél távtól tolják a 380 kilós szekereket a település emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított főutcáján. A hagyományokhoz ragaszkodva a kerekek nincsenek golyóscsapággyal felszerelve.

Vasárnap “bulifutamot” tartanak egy rövidített szakaszon, így azok is kipróbálhatják a kocsitolást, akik a verseny láttán kedvet kapnak hozzá.

A kétnapos fesztiválon megrendezik a Kocsról elszármazottak találkozóját, lesz horgász- és főzőverseny, fogathajtó- és kovácsbemutató, játszóház és régi ételek kóstolója.

A fesztivált annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a “kocsi” szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

Forrás: MTI