Verjük az olaszokat büntetésben 2 Vagy egész Genova szabálytalanul közlekedik, vagy a liguriai közlekedési rendőrök túl lelkiismeretesek – találgatott az olasz sajtó a közlekedési bírságolásról készült vizsgálat eredményei láttán. Az újságok a második lehetőséget tartották valószínűbbnek, annál is inkább, mivel a genovaiakat egész Olaszországban takarékosságukról ismerik.

Itáliában minden ezer lakosra évi 274 euró (kb. 78 ezer forint) közlekedési bírságot szabnak ki tilosban parkolásért, gyorshajtásért és a közlekedési szabályok egyéb megsértéséért. Az országos átlagot Liguriában jóval meghaladják: Genovában és környékén minden ezer lakosra 618 euró (177 ezer forint) bírság jut. A második helyen álló Toszkánában is csak ennek valamivel több mint a felét fizetik (354 eurót, azaz 101 ezer forintot).

A harmadik helyen Lombardia áll 312 euróval (kb. 90 ezer forint). A legkevesebb büntetés a dél-olasz Basilicatára jut, ott minden ezer autósra évi száz euró (kb 29 ezer foint) közlekedési bírságot rónak ki.

Gyorshajtásért a legtöbb bírságot Lazióban, Toszkánában és Lombardiában fizetik, mivel ezeknek a tartományoknak több pénzük van az utak ellenőrzésére. Ehhez képest a déli Calabriában ezer autósra évi 29 euró (8300 forint) bírság jut a megengedett haladási sebesség túllépéséért. Calabriában teljesen feleslegesek a közlekedési rendőrök – jegyezték meg ezzel kapcsolatban az újságok.

Ám egyik országrész sem mérhető hozzánk. Magyarországon az objektív felelősség alkalmazásával beszedetett közlekedési bírságokból idénre 16 milliárd forintot tervez az állam, azaz ezer főre jut 1,6 millió forint bírság, kb tízszer annyi, mint a “legdrágább” olasz tartományban.

Forrás: MTI

Tudni akarja mennyit költ feleslegesen autójára? Spórolni szeretne? A Szervizkönyv megadja a választ! Próbálja ki most!