A használt, illetve az új autók lakossági finanszírozása 2011 utolsó negyedévéhez képest a Lízingszövetség első negyedéves adatai, valamint szakmai becslés alapján további mintegy 20 százalékot csökkent – állítja a Lombard Lízing Csoport közleménye. Így a flottafinanszírozás beérte, sőt, meg is előzte a történelmi mélyponton lévő lakossági autó-finanszírozást.

Utóbbira a szakma történetében még nem volt példa, hiszen a válságot megelőző években a flottapiac alig érte el a lakossági piac 10 százalékát. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a flottafinanszírozási piacon a válság gyakorlatilag elmúlt, hiszen az új üzletkötések volumene újra elérte a 2007-es és 2008-as években látott szinteket.

A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint egyértelműen érződik, hogy a lakosság menekülni próbál meglévő hiteleiből, hitelfelvételi hajlandósága pedig még az eddigi rendkívül alacsony szintről is tovább csökkent. A cég arra számít, hogy a közeljövőben alapvető változás nem várható az autó-finanszírozási piacon.