A 2012-es Új-Zéland-rali szombati programja:
SS9 Batley 17,61km
SS10 Mititai 1 23,22km
SS11 Girls High School 1 26,99km
Szerviz
SS12 Waipu Gorge 11,38km
SS13 Brooks 13,60km
SS14 Mititai 2 23,22km
SS15 Girls High School 2 26,99km
Szerviz

Továbbra is őrzi vezető helyét Sebastien Loeb az Új-Zéland-ralin, azt követően, hogy szombaton 140 gyorsasági kilométert autóztak a résztvevők a rali-világbajnokság hetedik versenyén. A pénteki őrült napot követően szombaton már sokkal kiegyensúlyozottabb volt a Ford- és Citroën-versenyzők tempója. Loeb, Hirvonen, Solberg és Latvala is nyert szombaton szakaszt, folyamatos volt az adok-kapok.

A nap nyertese a nyolcszoros világbajnok lett, délelőtt még Mikko Hirvonen volt a gyorsabb és csökkentette hátrányát, de délután Sebastien Loeb volt a jobb, így – ha minimálisan is, de – sikerült növelni előnyét. A borús, esős időben zajló nap végén 6,4 másodperccel vezet citroënes csapattársa előtt. Egyelőre úgy tűnik, a Citroën nem is ad utasítást Hirvonennek, hogy vegyen vissza, továbbra is csatázhat a győzelemért, így holnap akár még fordulhat is a helyzet.


“Remek csatánk volt ma Mikkóval” – nyilatkozta Loeb. “Nehéz volt a délután, nagyon csúszott és nem tetszett a Girls High School szakasz. Nagyon technikás gyorsasági és nyolc másodpercet veszítettem ott délelőtt. Nagyon izgalmas, hogy csatázunk Mikkóval és holnap keményen fogok hajtani, hogy magam mögött tartsam őt.”

Frissítés: Nem fognak csatázni a Citroën versenyző vasárnap. A csapatvezető, Yves Matton megkérte őket, hogy tartsák a pozíciójukat. Ez persze elsősorban Hirvonennek szólt, aki állítólag megértette a helyzetet.  

Jelenleg a Ford versenyzője, Petter Solberg a harmadik, a norvég már a szombati első szakaszon ledolgozta nyolc másodperces hátrányát Jevgenyij Novikovval szemben. Hibátlan napot teljesített, de a Citroënekhez nem tudott közelebb férkőzni, akár pénteken, szombaton is nagyjából másfél perces hátrányban végzett.

Bár ma nem történt változás, a 4-5-6-7. helyek kérdése még teljesen nyitott, miután az ott “álló” Jevgenyij Novikov, Ott Tanak, Thiery Neuville, Dani Sordo nagyjából húsz másodpercre követik egymást. Sordo nem túl gyorsan, de kiegyensúlyozottan hajtott, a többiek viszont a másodiktól a hetedikig mindenféle szakaszeredményt autóztak. Izgalmas csatát vívtak ma, ami főként Tanakot és Neuville-t dicséri, akik először versenyeznek Új-Zélandon.
A Ford másik versenyzője, Jari-Matti Latvala is előrébb lépett egy helyet szombaton, megelőzte Armindo Araujót. Azt követően, hogy pénteken nagyot hibázott, ma két szakaszt is megnyert a finn, de összességében ez sem segített rajta túl sokat, hiszen még a hetedik helytől is közel kétperces hátrányban van. A 27 éves pilóta újabb hibáját követően elvesztette lelkesedését és ha nem történik valami fatális a versenyen, a matematikai esélyét is elveszíti, hogy bajnok lehessen.

“A mai nap rendben volt, dolgoztunk az autó beállításán és az utolsó két szakaszon már jobban is mentünk” – értékelt Latvala. “Természetesen a helyzetem nem túl rózsás jelenleg, de néha ilyen a versenyzés, most össze kell szednem magam kissé és továbbra is pozitívan gondolkodni.”

A legjobb tíz közé Armindo Araujo és Ken Block fért még be. A MINI versenyzője egész nap a lengéscsillapítók hibájával küzdött, a négy hónap után visszatérő Gymkhana-sztár viszont csak a remek szakaszokat dicsérte. 

A 2012-es Új-Zéland-rali állása szombati napot követően (15/22 szakasz):

1.  Sebastien Loeb,      Citroën DS3 WRC        3ó 27p 51,9mp
2.  Mikko Hirvonen,     Citroën DS3 WRC        + 6,4mp
3.  Petter Solberg,      Ford Fiesta RS WRC    + 1p 33,3mp
4.  Evgeny Novikov     Ford Fiesta RS WRC    + 2p 2,5mp
5.  Ott Tanak            Ford Fiesta RS WRC    + 2p 23,8mp
6.  Thierry Neuville     Citroën DS3 WRC        + 2p 47,2mp
7.  Dani Sordo           MINI JCW WRC           + 3p 5,9mp
8.  Jari-Matti Latvala  Ford Fiesta RS WRC    + 4p 58,0mp
9.  Armindo Araujo     MINI JCW WRC           + 8p 21,1mp
10.  Ken Block          Ford  Fiesta RS WRC    + 9p 7,6mp

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre!

A 2012-es Új-Zéland-rali zárónapjára hét szakasz, összesen 61 gyorsasági kilométer maradt. Az utolsó gyorsaságin legjobb három versenyző pluszpontokat kap.