Elültette az első hektár erdőt a Duna-Dráva Nemzeti Parkban az ALD Automotive a WWF Magyarországgal együttműködve. A tavaly decemberben útjára indított Klímaerdő-telepítési Program lényege, hogy olyan keményfa-ligeterdőt telepít a két szervezet, amely képes megkötni az autók által kibocsátott szén-dioxidot.


A két szervezet decemberben országos kampánnyal indította el és népszerűsítette ügyfelei körében azt a kezdeményezést, amellyel az ALD által kezelt céges flották környezetre mért káros hatásait erdőtelepítéssel kívánják teljes mértékben ellensúlyozni.

A júniusban elültették az első hektár erdőt, amely amellett, hogy nagy szénfelvevő és -megtartó képességgel rendelkező fákból válogattak össze, megfelel a tájegység növénytakarójának is. Az erdő várhatóan 420 tonna szén-dioxidot lesz képes majd tárolni. A Nemzeti Park területén egyebek mellett magyar kőrist, kocsányos tölgyet, csert, hegyi juhart, gyertyánt, nyírt és madárcseresznyét ültettek el. Az első hektár erdő telepítését az ALD Automotive saját költségvetéséből finanszírozta, és hasonló “befektetésre” biztatja ügyfeleit is.

Ráadásul nem is növeli jelentősen az autófenntartás költségeit a program. Például egy Opel Zafira 1.6 Enjoy esetében, a 46 hónapos futamidő alatt tervezett 120 000 km-es futás, illetve 7 l/100 km fogyasztás és 169 g/km szén-dioxid-kibocsátás mellett a havi emisszió 0,44 tonna, amelynek megkötési költsége 2000 forint.

Jó tudni, hogy az ember által okozott szén-dioxid emisszió eléri a 20 milliárd köbmétert. Jelenleg az autók számlájára írható az EU széndioxid-kibocsátásának 12%-a (a szén-dioxid a legfőbb üvegházhatást okozó gáz).