Az élénkpiros kocsikra piszkítanak a leggyakrabban a madarak, míg a zöldeket tartják a legnagyobb becsben azzal, hogy nem tisztelik meg őket ürülékükkel.

 

Brit felmérés gyümölcse a fenti tézis, amelyhez öt városban – Brightonban, Glasgow-ban, Leedsben, Manchesterben és Bristolban – szemrevételeztek 1140 kocsit. A piros 18 százalékos találati aránnyal lett a madárpiszkos színtoplista éllovasa, nevezetesen az öt városban.

 

A második legnépszerűbb madárvécé a kék kocsi 14 százalékkal, a bronzérem a feketéké 11 százalékkal. A fehér autók 93 százaléka mutatkozott makulátlannak a felméréskor, azaz csupán 7 százalékuk kapott találatot, míg a zöld kocsikra – mondhatni – tojnak a madarak, le sem piszkítják őket: 100-ból csupán egyet szennyeznek be.

 

A felmérés nem értelmetlen, mivel évente 57 millió fontjába kerül a brit autósoknak a madárpiszok miatti festékréteg-sérülések, kimaródások javíttatása.

 

„Sok autóst bosszant a probléma, már csak azért is, mert kocsijuk veszíthet értékéből a madarak ténykedése miatt” – mondta a felmérést végeztető Halfords autósboltlánc szóvivője.

 

Forrás: MTI