Egymilliárd forintot meghaladó beruházással bővíti oroszlányi gyárát a Wescast, az autók kipufogócsonkjait és turbófeltöltő-házait előállító kanadai tulajdonú cég. 4000 négyzetméterrel nő a termelési és logisztikai terület, amivel a gyár alapterülete eléri a 24 000 négyzetmétert – mondta Simó Ferenc ügyvezető igazgató az MTI-nek.

Az új épületeket októberben adják át, a beruházás 1,1 milliárd forintos összegéből 550 millió forint az épületbővítés értéke, míg a technológia fejlesztésére 610 millió forintot fordít a vállalat. A bővítéshez a társaság 192 millió forintos uniós támogatást nyert el.

A Wescast Hungary Autóipari Zrt. 900 főt foglalkoztató, öntödét és megmunkáló üzemet is magába foglaló létesítményének első termékeit 2002-ben szállította ki. A cég tavalyi árbevétele elérte a 73 millió eurót.

A vállalat szerződésállománya 2008-tól, az utóbbi évek autópiaci visszaesése ellenére, folyamatosan emelkedik. Az öntöttvas termékek mellett elindították a rozsdamentes acélból és a magas nikkeltartalmú, ellenálló vasötvözetből készült kipufogócsonkok, turbófeltöltő-házak és integrált turbó-kipufogó csonkok gyártását.

A cég az Európai Unióban közvetlen beszállítója szinte minden európai autógyártónak, vevői között található az Audi, a Volkswagen, a Daimler, a Fiat, a Ford, a PSA csoport és a Renault. Legfontosabb turbó-összeszerelő vevőik a BorgWarner Turbo Systems, a Honeywell Turbo Technologies és a Mitsubishi Equipment Europe.

A Wescast minden európai megrendelését az oroszlányi gyárból teljesíti. A vállalat Kanadában, az Egyesült Államokban, Kínában és Magyarországon összesen több mint 2000 embert foglalkoztat. A vállalatcsoportnak világszerte összesen 8 termelőüzeme van.

A magyarországi gyár működését az európai irodák mellett a kanadai műszaki fejlesztési központ, valamint a Kínában és Japánban található értékesítési és mérnöki tervezési irodák támogatják.

Forrás: MTI