A kormány beterjesztette a közúti közlekedésről szóló törvény újabb módosítását. Ha elfogadják a javaslatot, a jövőben egy nap egy helyen csak egyszer büntethetnek meg valakit a parkolóőrök – írta a Napi Gazdaság

A kormány szerint ez jelenleg is így van: bár a törvény szövege ezt egyértelműen nem rögzíti, levezethető volt belőle. Az országgyűlési jogok biztosa szerint azonban fennállt a visszásság, és a fővárosi parkolási társaságok alkalmazták is a többszöri bírságolás gyakorlatát.

Egy kiskapu azonban továbbra is megmarad: ott, ahol a várakozás csak meghatározott időtartamig engedélyezett, az ellenőr továbbra is többször büntethet.

Jelentősen enyhülhetnek a külföldi rendszámra vonatkozó szabályok is: jelenleg magyar állampolgár gyakorlatilag nem vezethet külföldi rendszámú autót Magyarországon – írta a lap -, akkor sem, ha külföldön él és dolgozik. A mostani javaslat szerint a jövőben a magyar állampolgár a külföldi munkáltatójától kapott gépkocsit korlátozás nélkül használhatja idehaza is, a külföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár pedig saját külföldi rendszámú autóját is használhatja félévente legfeljebb harminc napig – szemben a jelenlegi egy nappal.

A magyar közalkalmazottak, diplomaták, EP-képviselők, az OECD-hez, ENSZ-hez és egyéb nemzetközi szervezetekhez kiküldött politikusok, tisztségviselők és családtagjaik korlátlanul használhatják majd külföldi rendszámú autóikat, rájuk a korlátozás nem vonatkozik.

A témával a vezess.hu is hosszabban foglalkozik hétfői anyagában.

Forrás: Napi Gazdaság