Júliustól már megjelenhetnek a gumikereskedőknél a minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok, novembertől pedig már csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három betűből álló jelölés – mondta Urbán Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (MGSZ) soros elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. 2012. május 30-tól engedélyezett az abroncscímkék önkéntes használata.

Az első két kategória a háztartási gépeken feltüntetett energiatakarékossági osztályozáshoz hasonló, a harmadik értéket, a külső zajt decibelben adják meg, amelyet egy, két vagy három hanghullám-jelölés kísér, a leghalkabb abroncsok egy, a legzajosabbak pedig három hullámot kapnak.

A szakember hozzátette: a gumiabroncs-jelölés három jellemzőről – gördülési ellenállás, nedves tapadás, külső zajszint – ad információt. A jellemzőket a gyártók maguk mérik és adják meg, viszont ha a fogyasztó felülértékeltnek tartja az abroncsot, és ezt kifogásolja, akkor az adott állam által kijelölt akkreditált laboratórium vizsgálja meg a terméket.  Magyarországon még nincs ilyen laboratórium.

Morenth Péter ügyvezető elnök úgy vélekedett, a gyártók visszafogottak lesznek, és inkább alulminősítik a termékeiket. Felhívta ugyanakkor a vásárlók figyelmét, hogy ha magas minőségi jelzéssel ellátott, ismeretlen cég által gyártott import termékkel találkoznak piacon, azt kezeljék fenntartással.

Érdemes továbbra is figyelni a független abroncstesztekre, hiszen – ahogy az autók töréstesztjeinél is történt- a gumigyártók vélhetően az új termékeiknél a három jelölt kritériumot helyezik majd előtérbe és egy idő után, mindenki hozza majd a maximumot. De számos további fontos kritérium létezik, amelyeket ez a három adat nem fed le.

Forrás: MTI