A megújított Andrássy úti kerékpársávot kedden adta át a közlekedőknek Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója.

Szupertartós festék az új kerékpársávon 1
Szupertartós festék az új kerékpársávon 11


VI. kerület és Budapest egyik fő közlekedési útján, az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között eddig is volt kerékpársáv, de az a parkoló autók és a járda között volt. Sok problémát okozott. A jobbra kanyarodó autósok nem látták a kerékpárosokat, a bicikliútra gyakran kukákat helyeztek, a parkoló autókból kiszállók pedig a jobb oldali ajtót rányitották a két kerékkel közlekedőkre.

A BKK a projekt keretében megcserélte a parkolóhelyeket és a kerékpársávot, előbbi a macskakő helyett új burkolatot kapott, a kerékpársáv pedig piros felfestésű lett.

Változott a lámpák beállítása is: eddig több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kaptak zöld jelzést, így mindenkire kevesebb zöldidő jutott. A felújítás eredményeképp az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, az önálló kerékpáros jelzőlámpák megszűntek, mindenkire hosszabb zöldidő jut.

A kerékpársáv megfelelő helyre kerülésével a 105-ös autóbuszok megállóhelyre történő be- és kiállása komfortosabb lett, valamint a parkolóhelyek száma is emelkedett hat darabbal.

Vitézy Dávid közlése szerint nagy figyelmet fordítottak a kivitelezés minőségére, az Európában fellelhető legtartósabb technológiát választották, így a felfestett útburkolati jelek nem fognak pár hónap múlva lekopni. A kerékpársáv ilyen hangsúlyos kiemelése a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi.

Tarlós István jelezte: folytatják a munkát, a külső városrészeken is épültek új kerékpárutak, ezeket a közeljövőben adják át, illetve az Andrássy út Oktogon és a Hősök tere közötti szakaszát is korszerűbbé teszik.

Forrás: MTI