Bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin  illetve 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. csütörtökön – értesült az MTI kedden piaci forrásokból. Az emelés nyomán a héten a benzin átlagára literenként 430 forintra nő, hasonlóan a gázolajéhoz, ami szintén 430 forint lesz.

A Mol egy hete nem változtatott az árakon, míg előtte egy héttel bruttó 5 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az olaj és a késztermékek (a benzin és a gázolaj) dollárban számított tőzsdei jegyzésára két hete még csökkent; a múlt héten a benziné nőtt, a gázolajé csökkent. Mivel a forint továbbra is gyengélkedik, forintban számolva már emelkedést mutat a benzin ára (3 %-kal) és a gázolaj ára is (1 %-kal). Ez indokolhatja az árnövekedést a kutakon.

A benzin ára az idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.Tavaly ilyenkor 384 forint volt a benzin, és 366 forint a gázolaj átlagos ára.

Továbbra is jelentős különbségek vannak az eges töltőállomások árai között, az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Forrás: MTI, Holtankoljak.hu