Öt éven belül ötvenezer gépkocsit fognak gyártani a kínai Great Wall bulgáriai autógyárában, ami az első kínai összeszerelő-üzem az Európai Unióban.


A bolgár partner, a Litex vállalat igazgatója egy üzleti konferencián elmondta: az észak-bulgáriai Lovecs közelében található gyárban előállított kocsik már futnak Bulgária, Macedónia, Albánia és Montenegro útjain.

A vállalat kezdetben 200 embert foglalkoztat, ők szerelik össze a Kínából odaszállított részegységeket. Az autókat kezdetben a bolgár piacon, illetve a környező országokban kívánják értékesíteni – nem utolsósorban az alacsony árak miatt -, később azonban terjeszkedni akarnak Európában.

Az üzemben gyártandó, a Toyota Yarisra emlékeztető Voleex C10 kisautó és a Steed 5 pickup modell ára 8000-12 800 euró (2,3 – 3,7 millió forint) között van.

A Great Wall a vezető terepjárógyártó Kínában, több üzeme is van már külföldön, többek között Oroszországban, Indonéziában, Egyiptomban és Ukrajnában.
    
Lovecsben nem új iparág az autógyártás: 1966 és 1990 között orosz gyártmányú autókat szereltek itt össze, elsősorban 408-as Moszkvicsokat.A bolgár cég buszok összeszereléséről is tárgyal kínai partnerével, a tervek várhatóan 2012 végére konkretizálódnak.

Forrás: MTI