Új fejlesztéssel jelent meg a HTS gyermekülésgyártó cég, amely biztonságosabbá teszi az ISOFIX rögzítésű gyermekülésket.  


Eddig a 4-12 éves korosztálynak megfelelő Group 3-4-es üléseknél problémát okozott a túl nagy merevség. A fém ISOFIX csatlakozókarok rugalmatlansága miatt nem hagyta elmozdulni a gyerekülést, ezért egy baleset bekövetkezte esetén a felgyülemlett energiák kevésbé nyelődtek el, mint a kisebb kategóriás gyereküléseknél.

Ennek oka az volt, hogy a kisebb korosztálynak való ülésekkel ellentétben, a Group 3-4 ülésekben már az autó biztonsági övével vannak rögzítve a gyerekek az autóban, így a nyakra és a fejre ható erők a kívánatosnál nagyobb sérülésveszélyt rejtettek. Ez főleg az oldalról érkező ütés esetében volt kiemelt probléma, mert míg ebben a helyzetben egy hagyományos övvel bekötött ülés az ütközés hatására elfordul, ezzel csökkentve a gyerekre ható energiákat, addig az ISOFIX rendszernél a fém csatlakozókarok miatt nagyon mereven áll az ülés a helyén, így az ütközés során az összes energia az ifjú utas testére, főleg a nyakára és a fejére hat.

A BeSafe mérnökei a Norvég Autóklub segítségével kifejlesztettek egy olyan elfordulási mechanizmust, amelynek hatására egy esetleges ütközéskor oldalirányba elfordul az ISOFIX csatlakozással ellátott ülés. Ennek segítségével a felgyűlt energiák eloszlanak az ülés egészén, kímélve a benne utazó gyermek gerincét, nyakát és fejét, és csökkentve az esetleges sérülésveszélyeket.

Így működik az IZI UP X3 ülés: