A 2018-ra tervezett világelsősége elérése erdekében a Volkswagen további modellkínálat-szélesítésre készül. Ennek része egy új négyajtós kupé is.

A típus a jelenlegi CC modellnél kisebb méretű autó lenne, a következő Jetta kínálatába illeszkedne. A hetedik generációs Jetta a tervek szerint a jelenlegi egy helyett három karosszériaváltozatban készülne. A szedán mellett kombi és négyajtós kupé is elérhetővé válna, mindhármat a Volkswagen mexikói üzemében gyártanák.

Ahogy a felfrissített CC sem használja már a Passat nevet, úgy az új modell sem viselné a Jettáét. Pletykák szerint SC-nek hívhatják majd, a sport coupé kifejezés rövidítéseként.  

„A kutatásaink azt mutatják, hogy nő a piaca a sportosabb, stílusosabb Jetta variánsnak, egy modellnek, amely a CC-nél kisebb és elérhetőbb árú. A visszajelzések alapján a vevők egyedi karosszériát és praktikus négyajtós kialakítást akarnak” – erősítette meg a terveket egy meg nem nevezett informátor az Autocar magazinnak.

Természetesen az SC is ugyanarra a padlólemezre épül majd, mint a hónap elején bemutatott új Audi A3, amelyet év végén követ a moduláris szerkezetet használva az új Golf, a Scirocco, majd később a Jetta stb. is. Műszaki megoldásai, a motorok, asebességváltók stb. a Golfból kerülnek a Jetta sorozatba.

A vonzóbb karosszéria és a prémium jellegű utastér teszi majd lehetővé, hogy több pénzt kérjen érte a cég, mint a normál Jettáért. Nem tűnik el persze a CC sem, a Passattal rokon négyajtós 2015-ben kap utódot, fél évvel azután, hogy megkezdődik az SC értékesítése.

Nem a Volkswagen az egyetlen, amely kis négyajtós kupét tervez, a Mercedes is dolgozik egy a CLS-nél kisebb modellen. A CLC várhatóan Kecskeméten készül majd a B-osztály mellett, legalábbis erre utal, hogy a jármű karosszériájáról onnan szivárogtak ki képek.