Kétszer nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet azok, akik marihuánát fogyasztanak gépjárművezetés előtt, mint azok, akik alkoholtól és drogtól mentesen ülnek volán mögé – állapították meg kanadai kutatók.


A kanadai Dalhousie Egyetem munkatársai több mint 49 ezer ember adatait tartalmazó kilenc korábbi tanulmány eredményeit összegezték és elemezték.

Az eredeti tanulmányokban a marihuána használatát vagy vérvizsgálattal vagy önbevallással igazolták közlekedési baleseteket követően. Kiderült, hogy azok a sofőrök, akik a marihuána elfogyasztása után három órán belül vezettek gépjárművet, kétszer gyakrabban okoztak balesetet. Különösen a halállal végződő esetek száma szaporodott.

Egy 2007-ben készült skót tanulmány adatai szerint 537 17 és 39 év között vezető közül 15 százalék szívott marihuánát a forgalomban való részvételt megelőző 12 órában. A marihuána a leggyakrabban használt illegális kábítószer világszerte, így egyre több autóvezető él vele.

Meg kellene győzni az embereket arról: a drogozással azt kockáztatják, hogy kimutatják kannabiszhasználatukat – írta Wayne Hall, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerkesztőségi cikkében, amely ugyancsak a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Mi pedig hozzátesszük, arról még inkább meg kellene győzni az ilyen sofőröket, hogy ha bódult állapotban vezetnek, maguk mellett más, ártatlan emberek testi épségét is veszélyeztetik.

Forrás: MTI