A Kúria szerint is kartelleztek az útépítők a fővárosban. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2005-ben tárta fel nyolc útépítő cég versenykorlátozó megállapodását, amely miatt összesen 593,9 millió forint bírságot szabott ki, a Fővárosi Bíróság, majd a Fővárosi Ítélőtábla után a Kúria is helyben hagyta a cégek elmarasztalását – közölte a GVH csütörtökön.

 


A GVH az összejátszásban résztvevő két vállalkozás igazgatósági tagjának személyes feljegyzései és nyilatkozatai alapján megállapította, hogy az elmarasztalt cégek előzetesen felosztották egymás között, melyik pályázó melyik tendert nyeri meg. Emellett rögzítették, hogy alvállalkozóként egymást részesítik előnyben.

 

A feltárt tényállás szerint 2001-ben a versenysértő magatartás – kettő kivételével – valamennyi fővárosi útépítési tenderre kiterjedt, míg 2002-ben a vállalkozások a meghirdetett pályázatok egyharmadáról egyeztettek. Összesen 19 út- és műtárgy-felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatban volt tetten érhető a nyolc cég.

 

A jogsértés miatt a GVH a következő bírságokat szabta ki (millió forintban): Alterra Rt. – 7,2, Betonút Rt. – 68, EGÚT Rt. – 74,7, Hídépítő Rt. – 182,5, Mélyépítő Kft. – 32,4, Mota Rt. – 29,5, Strabag Rt. – 182,6, és végül Swietelsky Kft. – 17 millió forint.

 

A döntés ellen az érintett vállalkozások keresetet nyújtottak be, ám 2010-ben a Fővárosi Bíróság elutasította azt, majd a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Végül 2012 elején a Kúria fenntartotta hatályában a jogerős ítéletet – fejeződik be a GVH közleménye.