A Mitsubishi Motors az év végén leállítja gyártását a Hollandiában lévő egyetlen nyugat-európai üzemében. A vállalat hétfői közlése szerint a hollandiai Bornban lévő üzem bezárása az új modellek keresletének gyengülése, a jen erősödése miatt vált szükségessé. A Mitsubishi 1991 óta gyártott autókat Hollandiában.

 A hollandiai Mitsubishi-érdekeltség, a Nedcar jelenleg a Colt és az Outlander modelleket gyártja, ezek tavaly a csoport 1,1 milliós globális termelésének öt százalékát tették ki. Az üzemben azonban messze nincsenek kihasználva a kapacitások: tavaly 50 ezer gépkocsit gyártottak, míg a jó időszakokban 200 ezret. Akkor még ott gyártották a smart forfour modelljét is.

A japán vállalatnál azt egyelőre még nem tudják, hogy mit kezdenek az 1500 főt foglalkoztató hollandiai gyárral. A jövőben elsősorban olyan feltörekvő piacokra fognak koncentrálni, mint Oroszország, vagy Kína, az európai ügyfeleket pedig Japánból és Thaiföldről fogják kiszolgálni.

A japán autógyártó a múlt héten közölte, hogy tavaly április és december között 38 milliárd jen (110 milliárd forint) üzemi eredményre tett szert csoportszinten, Európában viszont 11 milliárd jen (31 148 milliárd forint) veszteséget kellett elkönyvelnie. Európában négy éve csökken az értékesítés, tavaly 218 ezer Mitsubishit adtak el, 2007/2008-ban még 340 ezret.

Forrás: MTI