A Ford teljes európai gyártási tevékenységében jelentősen csökkenti a hulladék-kibocsátást és a vízfelhasználást. A vállalat bejelentette, hogy jelentős mértékben növeli az újrahasznosítható anyagok alkalmazását, 70%-kal mérsékelve így hulladék-kibocsátását. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az egy autó gyártásával járó hulladék mennyisége a 2011-es 5 kilogrammról 2016-ra 1,5 kilogrammra csökken.

Ezzel párhuzamosan a Ford 30 százalékkal kevesebb vizet használ majd fel, ami – évi 1,2 millió autó gyártásával számolva – mintegy 1,3 milliárd liter víz megtakarítását jelenti. Mindez annyit tesz, hogy egy személyautó vagy kis-haszonjármű előállításához 1100 literrel kevesebb vízre lesz szükség.

Mindez nemcsak a környezet számára hordoz komoly előnyöket, de Ford sem jár rosszul, miután évente 2,3 millió eurós (680 millió forint) költségcsökkentést ér el.

Az első lépés a gyártási folyamatok hulladékforrásainak csökkentése lesz a gyárakon belül, a második lépés a gyártással járó hulladék mennyiségének visszaszorítása, a harmadik, utolsó lépés pedig annak biztosítása, hogy a hulladék túlnyomó részét újrahasznosítsák, vagy energia előállítására használják fel.

Nem ez az első ilyen akciója a Fordnak, a vállalat 2007 óta 40 százalékkal kevesebb hulladékot termel, és ugyanezen idő alatt vízfelhasználását is 37 százalékkal csökkentette, amelyek révén a Ford Európa a globális vállalat legkisebb hulladék-kibocsátású gyártójává vált.