Bár az elmúlt 16 versenyből 14-et megnyert, a Peugeot úgy döntött azonnali hatállyal leállítja hosszútávú versenyzési tevékenységét. A márka így nem vesz részt a következő Le Mans-i 24 órás versenyen sem.

A hivatalos indoklás szerint a kivonulás egyik oka az “Európában tapasztalható kihívásokkal teli gazdasági környezet”, a másik, hogy különösen mozgalmas év vár a márkára az autópiacon. Ezért a Peugeot inkább kereskedelmi teljesítményére összpontosítja erőforrásait, hogy sikeres legyen a 208, 3008 HYbrid4, 508 RXH, 508 HYbrid4 és 4008 modellek bevezetése.

Bár a Peugeot és Citroën márkákat összefogó PSA Európa második legnagyobb gyártója – a VW-csoport mögött -, mégis komoly problémákkal küzd. A jelentős profitcsökkenés miatt a cég vezetője, Phillippe Varin több mint egymilliárd dolláros megszorítást tervez 2012-re, miközben akár 6000 dolgozót is elbocsájthatnak.

2007 óta indul a Le Mans-i 24 órás versenyen dízel prototípusaival a Peugeot, 2009-ben legyőzte az Audit a versenyen, de összességében a német márka mondható az uralkodónak, hiszen az elmúlt nyolc versenyből hetet megnyert. A bejelentés fényében az idei siker is borítékolható, bár a francia gyártó autóival induló privát csapatok megnehezíthetik dolgukat. A Toyota dolgozik új LMP1-es autóján, de idén aligha lesznek győzelemre esélyesek. A Porsche visszatérése pedig 2014 előtt nem várható.


A Peugeot-ra vonatkozó döntés nem érinti a PSA másik márkáját, a Citroënt. Mint Yves Matton, a Citroën ralicsapatának vezetője megerősítette, továbbra is kitartanak a rali-világbajnokság mellett. “A legjobb bizonyíték, hogy két évre kötöttünk szerződést Mikko Hirvonennel , illetve három évre Nasszer Al-Attijah-val, további két évre szóló opcióval. Itt leszünk a jövőben, azután is maradunk, amikor Sebastien Loeb kiszáll. Ha nem így lenne, mi okunk lenne most szerződést kötni olyan fiatal pilótával, mint Thiery Neuville” – mondta.

A Citroën 2001 óta versenyez a rali-világbajnokságon. 2006-ban egy évre hivatalosan kiszálltak, de autóikkal ugyanazok versenyeztek tovább. Az elmúlt nyolc évben 15 világbajnoki címet szereztek.