A fiatalok, azaz a 15 és 30 év közöttiek a közúti közlekedés egyik legveszélyeztetettebb csoportja – számol be az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács nemrég kiadott közleményéről a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. A felmérések adatai arról árulkodnak, hogy 2001. és 2010. között mintegy 140 000 fiatal személy vesztette életét az Európai Unió közútjain, ezen belül 9 150 fő csak a 2010. évben.

Bár a fiatalok az EU össznépességének mindössze a 20 %-át teszik ki, ugyanakkor a balesetben meghalt személyek számában ez az arány már 30 %-ra nő. Ezek az értékek egyértelműen jelzik, hogy a fiatalok közlekedése az átlagosnál nagyobb kockázatokkal jár. A korcsoporton belül különösen veszélyeztetettek a férfiak, hiszen a közlekedési balesetben meghalt fiatalok 81 %-a férfi, s az áldozatok mindössze 19 %-a tartozik a szebbik nemhez.

Az elmúlt tíz esztendőben a fiatalokat érintő halálesetek számát Európában a legnagyobb mértékben – több, mint 100 %-kal! – Portugáliában, Lettországban és Spanyolországban sikerült visszaszorítani, ezeket az országokat Észtország, Szlovénia és Luxemburg követi a sorban. Az elmúlt évtized trendje ellenére arányaiban a legkevesebb fiatal mégis Svédországban és Hollandiában veszíti életét. (Utóbbi két ország szinte valamennyi közlekedésbiztonsági kategóriában a listavezetők közé tartozik!)

A 2001 és 2010 között történt 15-30 év közötti fiatalak halálos közúti baleseteinek éves átlagos változása százalékban

A 2001 és 2010 között történt 15-30 év közötti fiatalak halálos közúti baleseteinek éves átlagos változása százalékban


Az EU tagállamokban 2001. és 2010. évek közötti időszakban a balesetben meghalt fiatalok számának alakulása terén a csökkenés éves átlaga 7 % volt. Hazánk az 5 % körüli éves csökkenéssel ugyan kedvező értéket mutat fel, de még így is elmarad az EU átlagától.

Végezetül a következő táblázat a közúti balesetben meghalt fiatalok (15-30 évesek) számát mutatja be egymillió fiatal lakos vonatkozásában, a 2008-2010. évek adatai alapján

Ebben a vonatkozásban az EU átlag 103 meghalt fiatal/egymillió fiatal lakos. A lista éllovasa Svédország és Hollandia, míg a negatív oldalon Ciprus és Görögország zárja a sort. Hazánk a mezőny második felében szerepel az EU átlagtól kissé elmaradó eredménnyel.

A közúti halálesetek száma egymillió lakosra vetítve, összehasonlítva a 15-30 éves és a többi korosztály érintő baleseteket

A közúti halálesetek száma egymillió lakosra vetítve, összehasonlítva a 15-30 éves és a többi korosztály érintő baleseteket


A táblázat összehasonlításképpen az összes közúti áldozatszám alakulását is bemutatja egymillió lakosra vetítve (függetlenül a korosztálytól). Itt az EU átlag 61 áldozat/egymillió lakos. A legjobb értékeket ezen a területen is Svédország mutatja (az Egyesült Királyság, Málta és Hollandia kíséretében), míg a lista végén Románia és Litvánia található.

Forrás: ORFK-OBB