A Dakar-rali mezőnye csütörtökön Aricából Arequipába hajtott, most először látogattak el a résztvevők Peruba. Ezúttal az autósok, a kamionosok, illetve motoros-quados résztvevők eltérő szakaszokat teljesítettek. Míg utóbbiakra több mint 700 kilométer várt, az autósok és kamionosok hatszáz alatt letudták ezt a napot. A verseny 11. szakasza két mért szakaszból állt, főként kemény sziklás talajon haladtak a résztvevők, de nem hiányzott a homok sem.

Szalay okos versenyzéssel 17. 2

Szalay okos versenyzéssel 17. 3


Ha a Dakarok történetében valaha számon tartják majd az első perui szakaszgyőztest, akkor Cyril Despres neve kerül fel a motoros listára. A francia  ezzel egy kis levegővételhez jutott az összetettben.  Despres jól kapta el az ütemet, és megszerezte pályafutása 30. dakaros szakaszgyőzelmét, 2 perccel jobb időt ment riválisánál, Marc Coma csak a harmadik legjobb időt tudta elérni. Közéjük Gerard Garres Guell ékelődött be (a jelenleg az összetett hatodik helyén álló KTM-es), aki Coma egyik legjobb barátja, és komoly segítőszerep hárulhat rá a következő szakaszokon.

A 2 perc 22 másodperces előny, amivel Despres kezdi a holnapi napot, fontos lehet a végelszámolásban, de elsőnek menni mindig nehéz, főleg ilyen terepen.

Szalay okos versenyzéssel 17. 4


Robby Gordonnak már szinte esélyes sincs arra, hogy megnyerje az idei Dakar-ralit. A fellebbezése miatt még versenyben lévő amerikai megállt szerelni a szakaszon, és több mint egy órát veszített, így csak a 25. helyet tudta megszerezni az Arica-Arequipa közötti szakaszon. Ezzel pedig az összetett versenyben visszacsúszott a negyedik helyre.

Az összetettben élen álló két MINI-s, Stéphane Peterhansel és Joan Nani Roma viszont az első és második helyet vitte el a csütörtöki szakaszon, a francia tehát további értékes perceket gyűjtött a végső győzelem megszerzése érdekében. Már 22 perc 49 másodperccel vezet a katalán előtt, és egy óra feletti az előnye a harmadik Giniel De Villiers-vel szemben, aki a mai napot a negyedik helyen zárta.

Ugyanakkor állítólag Peterhanselt is vizsgálják a felügyelők, mert koccant egy motorossal és segítségnyújtás nélkül tovább hajtott. Akár kizárás is lehet az ügyből.

A quadoknál ismét a Patronelli testvérek domináltak, a szakaszt fél perc különbséggel, azonos idővel teljesítették. Legközelebbi üldözőjük is 18 perccel lassabb volt. Alejandro már a hetedik szakasz óta áll az élen, csütörtökön már a tizedik, idei harmadik dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. Előnye az összetettben több mint egy óra testvérével, Marcosszal szemben.

Szalay okos versenyzéssel 17. 5


A kamionosok külön útvonalon haladtak, ők csak egy 149 kilométer hosszú szakaszt tettek meg. Úgy tűnik, a Kamazok a verseny vége felé feltámadtak, a második győzelmüket szerezték meg, és ezúttal is Andrej Karginov volt a legjobb a csapatban. Hans Stacey lett a második 3 perccel lemaradva, a harmadik helyre pedig Miki Biaison érkezett meg. Az összetettben továbbra is Gergard De Rooy vezet, nagyjából egy órával Stacey előtt.

Stresszes napon van túl a Szalay Balázs – Bunkoczi László kettős, ez azonban nem akadályozhatta meg abban, hogy megszerezze a 17. helyet és egyre előrébb tornázza magát az összetettben.

Az Opel Dakar Team párosa azzal a tudattal állt oda a két részből álló, összesen 534 kilométernyi szelektív szakasz rajtjához, hogy nem számíthatott a Darázsi Zsolt vezette versenykamionra. Ugyanis amint arról beszámoltunk, az MAN kuplungja tönkrement, a trió ott ragadt a dűnék között és még a szervizkamionnak is vissza kellett fordulnia, hogy kimenekítse, hiszen a mezőny elhagyta Chilét és Peruban folytatta a száguldást.

Szalay okos versenyzéssel 17. 6


Így azután a csapatnak a korábban kizárt Sebestyén Sándor csapata, a Hungarian Dakar Team nyújtott segítő kezet – elhoztak néhány pótalkatrészt Arequipába és a csapat egyik szerelőjét, Szabolcsi Palit, hogy legalább ő átnézhesse este az Opel Antarát, hiszen a mezőnyre további két pokoli szakasz vár a szóbeszéd szerint. A kamionok péntekre remélhetőleg elérik a következő tábort.

“Vízválasztó nap volt a mai. Az előzetesen kiadott útvonaltervben nem nagyon volt dűne, aztán csak előkerültek valahonnan azok az óriási, nagyon puha homokhegyek. Amikor megláttuk, azonnal megálltam, hogy leengedjük a kerekeket. Hárman megelőztek, de ők utána ott ástak, amikor mi vígan elmentünk mellettük” – mondta Szalay, aki még azt is hozzátette, ezek után beértek egy mély homokos részre, ahol három Buggy ásott. Azokat szlalomozva kerülte ki a páros, az egyiktől csak néhány centire volt, de a magyar pilóta tudta, ha elveszi a gázt, akkor jöhet az ásás. Nem jött – szerencsére.

“A második szakasznak volt egy sziklás része, amelyen sokszor kétesélyes volt, hogy az autó leesik a szakadékba, vagy fent marad az úton. Laci a vége felé már nem is mondta, hogy balra menjünk vagy jobbra, hanem csak azt, hogy türelmesen, türelmesen, türelmesen. Igaz, volt alapunk az óvatosságra, mert a végén csak ráugrattunk egy köves dombra és eltörtük az egyik rugót. Összességében azonban elégedett vagyok a nappal, hiszen az volt a cél, hogy végigmenjünk, és végigmentünk. Persze nem mondom, hogy nem volt stresszes!”

Az Opel Antarával versenyző kettős az összetettben a 22. helyen áll.

Dakar 2012 – 11. szakasz, Ariqua-Arequipa (2012.01.12.):


Autósok:
1. Stéphane Peterhansel (francia, MINI) 3:56:53 ó
2. Nani Roma (spanyol, MINI) 3:44 perc hátrány
3. Ricardo Leal dos Santos (portugál, MINI) 8:56 p h.
…17 Szalay – Bunkoczy (Opel)  01:06:47 ó h

összetett:
1. Peterhansel 32:38:05 ó
2. Roma 22:49 p h.
3. Giniel De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:11:01 ó h.
…22. Szalay – Bunkoczy (Opel) 14:06:49 ó h.

Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 4:03:37 óra
2. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM) 1:39 p h.
3. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:01 p h.
összetett:
1. Despres 37:11:16 óra
2. Coma 2:22 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:08:40 ó h.

A részletes eredmények erre a linkre kattintva megtalálhatók.

Pénteken az Arequipa és Nasca közötti szakasz vár a mezőnyre.