A Dakar-rali mezőnye csütörtökön Aricából Arequipába hajtott, most először látogattak el a résztvevők Peruba. Ezúttal az autósok, a kamionosok, illetve motoros-quados résztvevők eltérő szakaszokat teljesítettek. Míg utóbbiakra több mint 700 kilométer várt, az autósok és kamionosok hatszáz alatt letudták ezt a napot. A verseny 11. szakasza két mért szakaszból állt, főként kemény sziklás talajon haladtak a résztvevők, de nem hiányzott a homok sem.

Szalay okos versenyzéssel 17. 1
Szalay okos versenyzéssel 17. 2

Szalay okos versenyzéssel 17.

Szalay okos versenyzéssel 17. 22
Szalay okos versenyzéssel 17. 23
Szalay okos versenyzéssel 17. 24
Szalay okos versenyzéssel 17. 25
Szalay okos versenyzéssel 17. 26
Szalay okos versenyzéssel 17. 27
Szalay okos versenyzéssel 17. 28
Szalay okos versenyzéssel 17. 29
Szalay okos versenyzéssel 17. 30
Szalay okos versenyzéssel 17. 31
Szalay okos versenyzéssel 17. 32
Szalay okos versenyzéssel 17. 33
Szalay okos versenyzéssel 17. 34
Szalay okos versenyzéssel 17. 35
Szalay okos versenyzéssel 17. 36
Szalay okos versenyzéssel 17. 37
Szalay okos versenyzéssel 17. 38
Szalay okos versenyzéssel 17. 39
Szalay okos versenyzéssel 17. 40
Fotó megosztása:
Szalay okos versenyzéssel 17. 41

Szalay okos versenyzéssel 17. 42


Ha a Dakarok történetében valaha számon tartják majd az első perui szakaszgyőztest, akkor Cyril Despres neve kerül fel a motoros listára. A francia  ezzel egy kis levegővételhez jutott az összetettben.  Despres jól kapta el az ütemet, és megszerezte pályafutása 30. dakaros szakaszgyőzelmét, 2 perccel jobb időt ment riválisánál, Marc Coma csak a harmadik legjobb időt tudta elérni. Közéjük Gerard Garres Guell ékelődött be (a jelenleg az összetett hatodik helyén álló KTM-es), aki Coma egyik legjobb barátja, és komoly segítőszerep hárulhat rá a következő szakaszokon.

A 2 perc 22 másodperces előny, amivel Despres kezdi a holnapi napot, fontos lehet a végelszámolásban, de elsőnek menni mindig nehéz, főleg ilyen terepen.

Szalay okos versenyzéssel 17. 43


Robby Gordonnak már szinte esélyes sincs arra, hogy megnyerje az idei Dakar-ralit. A fellebbezése miatt még versenyben lévő amerikai megállt szerelni a szakaszon, és több mint egy órát veszített, így csak a 25. helyet tudta megszerezni az Arica-Arequipa közötti szakaszon. Ezzel pedig az összetett versenyben visszacsúszott a negyedik helyre.

Az összetettben élen álló két MINI-s, Stéphane Peterhansel és Joan Nani Roma viszont az első és második helyet vitte el a csütörtöki szakaszon, a francia tehát további értékes perceket gyűjtött a végső győzelem megszerzése érdekében. Már 22 perc 49 másodperccel vezet a katalán előtt, és egy óra feletti az előnye a harmadik Giniel De Villiers-vel szemben, aki a mai napot a negyedik helyen zárta.

Ugyanakkor állítólag Peterhanselt is vizsgálják a felügyelők, mert koccant egy motorossal és segítségnyújtás nélkül tovább hajtott. Akár kizárás is lehet az ügyből.

A quadoknál ismét a Patronelli testvérek domináltak, a szakaszt fél perc különbséggel, azonos idővel teljesítették. Legközelebbi üldözőjük is 18 perccel lassabb volt. Alejandro már a hetedik szakasz óta áll az élen, csütörtökön már a tizedik, idei harmadik dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. Előnye az összetettben több mint egy óra testvérével, Marcosszal szemben.

Szalay okos versenyzéssel 17. 44


A kamionosok külön útvonalon haladtak, ők csak egy 149 kilométer hosszú szakaszt tettek meg. Úgy tűnik, a Kamazok a verseny vége felé feltámadtak, a második győzelmüket szerezték meg, és ezúttal is Andrej Karginov volt a legjobb a csapatban. Hans Stacey lett a második 3 perccel lemaradva, a harmadik helyre pedig Miki Biaison érkezett meg. Az összetettben továbbra is Gergard De Rooy vezet, nagyjából egy órával Stacey előtt.

Stresszes napon van túl a Szalay Balázs – Bunkoczi László kettős, ez azonban nem akadályozhatta meg abban, hogy megszerezze a 17. helyet és egyre előrébb tornázza magát az összetettben.

Az Opel Dakar Team párosa azzal a tudattal állt oda a két részből álló, összesen 534 kilométernyi szelektív szakasz rajtjához, hogy nem számíthatott a Darázsi Zsolt vezette versenykamionra. Ugyanis amint arról beszámoltunk, az MAN kuplungja tönkrement, a trió ott ragadt a dűnék között és még a szervizkamionnak is vissza kellett fordulnia, hogy kimenekítse, hiszen a mezőny elhagyta Chilét és Peruban folytatta a száguldást.

Szalay okos versenyzéssel 17. 45


Így azután a csapatnak a korábban kizárt Sebestyén Sándor csapata, a Hungarian Dakar Team nyújtott segítő kezet – elhoztak néhány pótalkatrészt Arequipába és a csapat egyik szerelőjét, Szabolcsi Palit, hogy legalább ő átnézhesse este az Opel Antarát, hiszen a mezőnyre további két pokoli szakasz vár a szóbeszéd szerint. A kamionok péntekre remélhetőleg elérik a következő tábort.

“Vízválasztó nap volt a mai. Az előzetesen kiadott útvonaltervben nem nagyon volt dűne, aztán csak előkerültek valahonnan azok az óriási, nagyon puha homokhegyek. Amikor megláttuk, azonnal megálltam, hogy leengedjük a kerekeket. Hárman megelőztek, de ők utána ott ástak, amikor mi vígan elmentünk mellettük” – mondta Szalay, aki még azt is hozzátette, ezek után beértek egy mély homokos részre, ahol három Buggy ásott. Azokat szlalomozva kerülte ki a páros, az egyiktől csak néhány centire volt, de a magyar pilóta tudta, ha elveszi a gázt, akkor jöhet az ásás. Nem jött – szerencsére.

“A második szakasznak volt egy sziklás része, amelyen sokszor kétesélyes volt, hogy az autó leesik a szakadékba, vagy fent marad az úton. Laci a vége felé már nem is mondta, hogy balra menjünk vagy jobbra, hanem csak azt, hogy türelmesen, türelmesen, türelmesen. Igaz, volt alapunk az óvatosságra, mert a végén csak ráugrattunk egy köves dombra és eltörtük az egyik rugót. Összességében azonban elégedett vagyok a nappal, hiszen az volt a cél, hogy végigmenjünk, és végigmentünk. Persze nem mondom, hogy nem volt stresszes!”

Az Opel Antarával versenyző kettős az összetettben a 22. helyen áll.

Dakar 2012 – 11. szakasz, Ariqua-Arequipa (2012.01.12.):


Autósok:
1. Stéphane Peterhansel (francia, MINI) 3:56:53 ó
2. Nani Roma (spanyol, MINI) 3:44 perc hátrány
3. Ricardo Leal dos Santos (portugál, MINI) 8:56 p h.
…17 Szalay – Bunkoczy (Opel)  01:06:47 ó h

összetett:
1. Peterhansel 32:38:05 ó
2. Roma 22:49 p h.
3. Giniel De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:11:01 ó h.
…22. Szalay – Bunkoczy (Opel) 14:06:49 ó h.

Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 4:03:37 óra
2. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM) 1:39 p h.
3. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:01 p h.
összetett:
1. Despres 37:11:16 óra
2. Coma 2:22 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:08:40 ó h.

A részletes eredmények erre a linkre kattintva megtalálhatók.

Pénteken az Arequipa és Nasca közötti szakasz vár a mezőnyre.