Fejleszti gyártókapacitását a BMW az egyesült államokbeli Spartanburgban, jelentette be Frank-Peter Arndt, a BMW-csoport gyártásért felelős igazgatótanácsi tagja. “A következő három év folyamán, 2014-ig több mint 900 millió dolláros befektetést tervezünk a spartanburgi üzemünkben. A beruházásnak köszönhetően Spartanburgban középtávon évi 350 000 járművet gyárthatunk, és még ebben az évben 300 új munkahelyet teremtünk” – nyilatkozta Arndt.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb nyilatkozatának második fele: “A gyártókapacitás növelése a BMW X modelljei iránt világszerte növekvő érdeklődésre adott válaszunk, a paletta pedig nemsokára magában foglalja a BMW X4-et is” – mondta Arndt az 1994 óta termelő dél-karolinai üzemben összeszerelt kétmilliomodik BMW alkalmából rendezett ünnepségen.

Úgy tudni, az új típus kialakítása követi az X5-X6 párosnál használt rendszert, ahol műszakilag a két autó azonos, de karosszériájuk eltérő. Az X5 a hagyományos terepjáró formájú, az X6 pedig kupés. Itt pedig az X3 a hagyományos és az X4 lesz a kupé.  Vagyis az X4 motorjait és hajtásrendszerét az X3-astól örökli.

Eltekintve a hátsó fejtértől az X4 ugyanolyan tágas lehet, mint az X3, ugyanakkor csomagtartója kisebbnek ígérkezik. Az X4 ellenfelei ugyanazok lehetnek, mint a X3-éi, azaz az Audi Q5 és Mercedes GLK, ugyanakkor formáját tekintve az Infiniti EX is egyértelmű konkurense. Az autó megjelenésére egyelőre várni kell, 2013-nál hamarabb nem lehet rá számítani

Az elmúlt év folyamán a spartanburgi BMW-gyár a világ több mint 130 piaca számára 276 ezer járművet szerelt össze, az előző évvel összevetve ez 73%-os növekedést jelent. A növekedésben a BMW X3 kiemelt szerepet játszott: a különösen sikeres modell eladásai 156 %-kal nőttek 2011-ben, összesen 117 ezer járműre.