Közel hétszáz kilométer összekötő szakasz mellett 377 kilométernyi gyorsasági várt a Dakar-rali mezőnyére szerdán. A tizedik szakaszra jutott minden, sziklás-köves szakaszok mellett homokos részek és dűnék is szerepeltek a programban.

Gordont kizárták, Szalay remekelt 2
Joan Barreda az elmúlt napokban már többször végzett a legjobb ötben, úgyhogy elkezdtek vele számolni a többiek. A fiatal spanyol motoros megmutatta, hogy még ennél többre is képes, ezúttal még sérült jobb lábbal is másfél perccel jobb időt ment, mint Marc Coma. Élete első szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron.

Gordont kizárták, Szalay remekelt 3

 

 

A második helyen célba ért spanyol két perccel előzte meg Cyril Desprest, így összetettben már mindössze 21 másodperc választja el őt a francia riválisától. A negyedik legjobb idővel Helder Rodrigues jött ki, aki szemtanúja volt Paulo Goncalves bukásának. A motoros az esés miatt közel húsz percet veszített a szakaszon, és ezzel visszacsúszott a hetedik helyre az összetettben.

Az autós kategória tegnapi napja nem a versenypályán történtektől volt hangos, hanem attól, ami a háttérben, a felügyelőtestületnél történt. Hivatalos ugyanis, hogy Robby Gordont a 9. szakasz után történt vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt kizárták a versenyből. A felügyelők úgy találták, hogy a Hummer motorja nem felel meg a szabályoknak, állításuk szerint a szellőzőrendszert és a keréknyomás-szabályzó rendszert úgy bütykölték meg, hogy fokozzák a motor teljesítményét.

A határozat ellen az amerikai pilóta természetesen fellebbezett, az újabb döntésig pedig még versenyben van, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hozhatja meg a végső ítéletet.

Gordont kizárták, Szalay remekelt 4

 

 

A hummeres egyébként nem ment úgy a szelektíven, ahogy szeretett volna, előbb az autó bal elejét törte össze, miután lesodoródott az “útról”, később eltalált egy sziklát mindkét jobboldali kerekével, ettől nemcsak mindkét kerék durrant ki, de néhány alkatrész is eltört az autón.

Ennek ellenére azért beért a negyedik helyre, igaz 14 perccel a szakaszgyőztes Nani Roma mögött, aki sikerével feljött az összetettbeli második helyre megelőzve Gordont, aki 12 percet veszített az élen álló Stéphane Peterhansellel szemben. A MINI-vel induló francia immár közel húsz perccel vezeti az összetett versenyt, nem csak szerdai második helye és Gordon gondja játszott kezére, de csapattársa, a kedden még harmadik Krzysztof Holowczyc kiesése is. A lengyel autójában kormányszervó-probléma lépett fel, és nem tudott kijönni a szelektív szakaszról.

Gordont kizárták, Szalay remekelt 5

 

 

A quadosoknál csoda történt, ugyanis egyik Patronelli sem tudott nyerni a szakaszon, bár a legjobb quados címet ezúttal is argentin versenyző vitte haza. Tomas Maffei közel 13 perccel ment jobb időt, mint Marcos Patronelli, a harmadik helyre Alejandro Patronelli érkezett meg. Az élen nem történt változás, hiszen Alejandro Patronelli olyan óriási előnnyel vezet, hogy igen nehéz lesz tőle elhódítani az első helyet.

A Kamaz első 2012-es szakaszgyőzelmét aratta az idei Dakar tizedik szakaszán, a lélektani fontosságú eredmény Arthur Ardavichus nevéhez fűződik, aki a korábbi szelektíveken is mindig a legjobb eredményeket hozta az orosz csapatnak. Sőt, a második hely is a Kamazé, Andrej Karginovnak köszönhetően. Gerard De Rooy kisebb navigációs hibának tulajdonítja a harmadik helyet, de megteheti, hogy lazán kezeli a szerdai eredményeket, hiszen az összetettben ő is egy órás előnnyel áll az élen, ráadásul csapattársa, Hans Stayey előtt.

A még versenyben lévő magyarjaink közül Szalay Balázs és Bunkoczi László kemény napon van túl, ásniuk is kellett, valamint az utolsó tíz kilométeren két defektet is kaptak. Ennek ellenére a 17. legjobb idővel értek célba, és összetettben is előrébb tudtak lépni, már 24-ek.

Gordont kizárták, Szalay remekelt 6

 

 

“Sokan elakadtak ma” – szögezte le Szalay a nap végén. “Egyikük állt valamelyik dűne tetején és integetett, hogy arra ne menjünk. Hát köszi, gondoltam, amikor már félig fent voltunk a domboldalban. Aztán felsétáltam, megnéztem, és magamban igazat adtam neki egy gödörben vesztegelt. Visszafordultunk, másfelé kerestük az irányt. Aztán volt, hogy valaki otthagyta a lapátját és a homokfutóját a dűne tetején, de ő maga már nem volt sehol, minket viszont irányváltásra kényszerített.”

Szóval kalandokban ezen a napon sem volt hiány, egy kis ásás is becsúszott, pontosabban nem is ásás, Szalayék csak felemelték az autót és lerakták a trepniket, aztán már mentek is tovább. Az igazi időveszteséget nem ez jelentette, hanem a két defekt az utolsó tizenöt kilométeren.

“A dűnék után a leengedett kerekekkel mentünk tovább, ám kiértünk a köves szakaszra, ahol előbb bal első, majd jobb hátsó defektet kaptunk. Amíg kereket cseréltünk, jó néhányan megelőztek, úgyhogy azt gondoltam, húszon kívül leszünk. Ehhez képest nagyon elégedett vagyok a tizenhetedik hellyel. S van még valami, ami biztos: holnap három pótkereket viszünk, nem akarok rizikózni” – mondta Szalay.

A csapat versenykamionjáról sajnos nem szolgálhatunk jó hírekkel: a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc trió magyar idő szerint fél tizenkettőkor egy dűne tetején vesztegelt a szakasz felén alig túl. Az MAN-kamionban tönkrement a kuplung, lehetetlen volt megjavítani ott a helyszínen, úgyhogy a trió számára alighanem befejeződött a verseny. Persze, halvány remény mindig van, de ez most tényleg nagyon halvány.

Dakar 2012 – 10. szakasz, Iquique-Arica (2012.01.11):

Autósok:
1. Nani Roma (spanyol, MINI) 3:59:37 óra
2. Stéphane Peterhansel (francia, MINI) 21 mp hátrány
3. Giniel De Villiers (francia, Toyota) 7:44 perc hátrány
…17. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara) 1:18:22 óra hátrány

összetett:
1. Peterhansel 28:41:12 óra
2. Roma 19:05 p h.
3. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 19:51 p h.
…24. Szalay, Bunkoczi 13:00:02 óra h.

Motorosok:
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 4:18:43 óra
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:32 perc hátrány
3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:39 p hátrány

összetett:
1. Despres 33:07:39 óra
2. Coma 21 mp h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 45:56 p h.

A részletes eredményeket erre a linkre kattintva böngészheti.