A Detroiti Autószalon egyik újdonságaként a Nissan leleplezte az új Pathfinder tanulmányautót. Nem igazi tanulmányról van szó, hiszen a gyár közlése szerint ősszel sorozatgyártásba kerül a kocsi.


Első látásra nyilvánvaló, hogy a megújult Pathfinder új irányt követ. A korábbi robusztus külső helyett sokkal lágyabb vonalak jellemzik a kocsit. A Pathfinder tanulmányon végighúzódó jellegzetes vonalvezetés megmutatja, hogy milyen design-arculatúak lesznek a jövő Nissan modelljei. Ugyanakkor továbbra is azoknak a kalandkereső vevőknek ajánlják, akiknek kompromisszumok nélküli többcélúan felhasználható, de SUV-jellegű járműre van szüksége. A Pathfinderben rugalmasan alakítható három üléssor hét utasnak ad majd helyet.    

Az új Pathfinder aerodinamikailag kedvezőbb kialakítású karosszériájához V6-os motor és a következő generációjú, folyamatosan változó áttételű sebességváltó (CVT) csatlakozik. A megfelelő tapadásról az útviszonyokhoz igazodó négykerék-hajtás gondoskodik. A Nissan előzetes becslése szerint a vegyes fogyasztásmérési ciklusban 25%-kal jobbak az adatai, mint a korábbi V6-os változatnak.

Bár a jelenlegi Pathfinder az USA-ban és Európában is ugyanolyan, ezt az új modellt kifejezetten az amerikai piac számára fejlesztették, és a Nissan nem is tervezi az európai bevezetését.