Durva áremelés a kutakon 2 Új csúcsra emelkednek az üzemanyagárak hazánkban, miután 10-10 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Sem a gázolaj, sem a benzin nem volt még korábban ilyen drága. Az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nő.

Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az MTI érdeklődésére piaci elemzők elmondták, hogy a Molnak ezen a héten a múlt heti forint árfolyamgyengülés miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania. Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal kellett volna emelni mindkét üzemanyagfajta árát.

Tavaly január elején a benzin átlagára még 360 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt, azaz egy év alatt a benzin 63, a gázolaj 92 forinttal drágul.

Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint. A Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát.

Forrás: MTI