A 2011. évi gazdasági folyamatok nem támogatták az új gépjárművek forgalomba helyezését – értékeli a tavalyi év eredményeit a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Mint közleményükben írják, a deviza-lakáshitelek előtörlesztéséről folyamatosan áramló információk, majd a megjelent jogszabály a potenciális vevőkörben e célú megtakarításokat ösztönözte, a válság okozta jövedelemkiesés a céges vásárlásokat fogta vissza és az állami beszerzések is takaréklángon folytak. A magánpiac felé a hitelezés a potenciális hitelfelvevők és a hitelezők oldaláról is nehezült.


A 2011. évi forgalomba helyezés a személygépjárműveknél 4% növekedést mutat a minden bizonnyal piaci mélypontot jelentő 2010-es évhez képest. A kis haszonjárművek területén 23%, a nagy haszonjárműveknél 82 százalékos emelkedést mutatnak a számok, a motorkerékpár-piacon ugyanakkor 15%-os visszaesés volt tapasztalható. A részletes adatokat megtalálja erre a linkre kattintva.

Mint az MGE kifejti, a 2012-re elfogadott adójogszabályok összességében segíthetik a gépjármű-kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat.
Különösen fontosnak tartják a regisztrációs adó csökkentését, a cégautóadó szerkezetének változtatását, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet ÁFA-visszaigénylési tilalmának megszüntetését.

Pozitív intézkedésnek tartják a külföldi rendszámú gépjárművek használatának törvényi szabályozását, amely nem csak a gazdaság tisztítását, de pozitív szemléletváltozást, üzenetet is hordoz.

Mindezek fényében az MGE a nagy haszonjárművek kivételével bővülést vár a 2012-es gépjármű-forgalombahelyezések tekintetében.

MGE előrejelzése a 2012. évi új gépjármű-forgalombahelyezésekre:

                                                db        2011-hez képest
____________________________________________________________
Személyautók                          52 000            15%
Kis haszonjárművek                   12 000             5%
Összesen                                64 000            13%
____________________________________________________________
Nagy haszonjárművek                 3 800            -12%    
Motorkerékpárok (rendszámos)     2 500             32%
____________________________________________________________