291 kilométeres összekötő szakasz mellett a motorosok és quadosok 270, az autósok és kamionosok 208 gyorsasági kilométert teljesítettek a 2012-es Dakar keddi versenynapján. A San Rafael és San Juan közötti  pálya eleje gyors volt, aztán a vége felé éles kövek nehezítették a versenyzők dolgát, de sok gondot okozott a végére tartogatott mély, púderes homok is.

Szalayék autója nem bírja a Dakar melegét 2 A teljesítőképesség nem minden a Dakaron, de kétségtelenül sokat számít. A jó eredményhez fejben is ott kell lenni, hiszen egy-egy apró hiba végzetes lehet. Cyril Despres a harmadik szakaszon végig higgadt tudott maradni, és hiba nélkül, elsőként ért a célba. A közte és Marc Coma között dúló adok-kapok játék kezd egy pingpong-meccsre hasonlítani, hiszen mindketten a másik hibájából húznak hasznot.

Szalayék autója nem bírja a Dakar melegét 3


Ezúttal is folyamatosan egymást előzgették, amíg a spanyol el nem vétett egy jelet, és 8 kilométeren keresztül az autós/kamionos szakaszon haladt. Mire visszatalált a helyes nyomra, 13 percet veszített, és végül a hetedik helyen ért célba. Despres szakaszgyőzelmével átvette a vezetést az összetettben, sőt jelentős előnyre tett szert, hiszen több mint tíz perccel vezet Comával szemben.

A többiek egyelőre még mindent megtesznek, hogy valahogy beavatkozzanak a két nagyágyú csatájába, így tett Vrans Verhoeven is, aki elcsípte a második helyet a nap végén. Az eredmény megnyugtató lehet a holland versenyző számára, hiszen az új Shercóval megmutatta, hogy mire képes. Harmadikként, mindössze két másodperccel rosszabb idővel Paulo Goncalves érkezett be a célba a szakaszon.

Gyorsan jön a baj

Az autósoknál sem volt egyértelmű, hogy melyik a jó nyom a köves, száraz terepen. Stephane Peterhansel az első időellenőrzőnél (CP1) még első helyen állt, ám az utolsó 50 kilométeren két defektet is kapott. Így több mint hat perces hátrányt gyűjtött össze csapattársával, Nani Romával szemben, aki a második győzelmet szerezte meg az idei Dakaron a MINI-nek. A német csapat elégedett lehet, hiszen Holowczyc érkezett be másodiknak, aki át is vette az első helyet az abszolút értékelésben.

Szalayék autója nem bírja a Dakar melegét 4


Az első három helyért továbbra is nagy a tülekedés, hiszen Robby Gordon mai ötödik helyezésével megerősítette pozícióját az abszolút második helyen, de nem lehet nyugodt, ugyanis Giniel De Villiers a Toyota Hiluxszal ott lohol a nyomában. A 2009-es Dakar-győztes csak 1 perc 40 másodperccel van lemaradva Holowczyztól. A címvédő Nasszer al-Attiyah is zárkózik, a katari versenyző ezúttal harmadik lett úgy, hogy nagyon kell vigyáznia autójára, mert egyelőre alig van tartalék alkatrésze, miután az azt szállító kamion még mindig Buenos Airesben van. Összetettben már hatodik.

A motoros és autós első mondta

A quadosoknál, ahogy az várható volt, a hazai versenyzők uralják a mezőnyt. Egy újabb argentin quados szerzett szakaszgyőzelmet, Pablo Copetti 5 perc 36 másodperces előnnyel ért célba Marcos Patronelli előtt, a harmadik helyen Tomas Maffei végzett. Az összetettben a két Patronelli fivér áll az első két helyen, Alejandro vezet Marcos előtt.

A kamionoknál a De Rooy-csapat újabb első helyezést gyűjtött be, de ezúttal nem Gerard De Rooy, hanem Miki Biaison volt az, aki a leggyorsabb időt érte el. A kétszeres rali-világbajnok első alkalommal nyert a Dakaron, a második helyen pedig Artur Ardavicsusz futott be, a kamazos áll az összetettben az élen.

A magyarokról

Szalayék autója nem bírja a Dakar melegét 5


Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – tartja a mondás, vagyis nem történhet meg kétszer ugyanaz. Nos, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a megmondhatója, hogy dehogyisnem történhet meg, nagyon is megtörténhet és meg is történik.

A csapat Antarája a tegnapi nap után ezúttal is rosszul tűrte a hőséget, és egyelőre a csapat nem találja a megoldást a problémára.

“A huszonötödik kilométerig minden a legnagyobb rendben volt, sőt… Fülig ért a szánk, mert folyamatosan előzgettünk, csakhogy azután megint adódott ugyanaz a gond, mint tegnap: az autó megállt és attól kezdve vagy egy órán keresztül tapodtat sem volt hajlandó mozdulni. Most már nem is idegeskedtünk. Csak vártunk, aztán újraindultunk” – mondta Szalay, aki szerint ilyenkor kell a jó pillanatokból, a szép előzésekből, a megnyert csatákból erőt meríteni, hiszen hosszú még a Dakar, s a tapasztalatok szerint a végén az első és a tizedik között legalább tízórányi különbség szokott lenni.

Szóval nincs veszve semmi. No persze, nem ártana megtalálni, mi a gond.

“Szerintem az a baj, hogy iszonyatos meleg tombol itt Argentínában, ma is volt vagy negyvenöt fok. Csak erre tudok gondolni, mert otthon soha semmi baja sem volt az Antarának, most meg két nap egymás után is ugyanaz. A kényszerpihenő után végig kis fokozatban és nagy fordulatszámon autóztunk, hogy kíméljük a gépet, így elértünk a célig” – mondta a tizenegyedik Dakarján száguldó Opel-pilóta.

Szalayék végül a 83. helyen zárták a napot. Az összetettben ez a 61. helyet jelenti számukra. Sebestyén Sándor és Bognár József a T2-es Toyotával egy darabig együtt autózott Szalayékkal, majd a fes-fes homokos részen leszakadt a tapasztaltabb versenyzőktől, de aztán gond nélkül beérkezett a 121. pozícióban. A Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc egység vezette versenykamion a 31. helyen zárta a keddi napot.

A szakasz összefoglalója

Dakar-rali 2012 – 3. szakasz, San Rafael – San Juan (2012.01.03):

Autósok

1. Nani Roma (spanyol, Mini) 2:26:51 ó
2. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 1:09 p h.
3. Nasszer al-Attiyah (katari, Hummer) 1:29  p h.
…83. Szalay Balázs (Opel) 1:26:36 ó h.
…121. Sebestény (Toyota) 2:47:20 ó h.

összetett:
1. Holowczyc 5:51:06 ó
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 54 mp h.
3. Giniel de De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:40 p h.
…63. Szalay 3:34:06 ó h.
…111. Sebestyén 8:33:44 ó h.

Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 3:48:38 ó
2. Frans Verhoeven (holland, Sherco) 8:37 p h.
3. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) 8:39 p h.

összetett:
1. Cyril Despres 7:31:42  ó
2. Marc Coma  (spanyol, KTM) 10:12 p h.
3. Daviod Casteu (francia, Yamaha) 17:16 p h.

A quadokat, kamionokat is felvonultató részletes eredménylistát megtalálják erre a linkre kattintva.

Kedden a San Juan és Chilecito közötti 714 km-es szakasz vár a mezőnyre