A tegnapi hivatalos rajtceremóniát követően ma már valóban elindult a 2012-es Dakar-rali. Egy hosszabb összekötő szakaszt követően a egy viszonylag rövidebb gyorsaságin melegíthettek a résztvevők. A Mar del Plata környékén rendezett 57 km távú szakaszon a motorosok közül a chilei Francisco Lopez érte el a legjobb időt.

Az esélyesek között talán ő volt az egyetlen, aki nem tudott komolyabban készülni a Dakarra, de az első szakaszon mégis ő kezdett a legjobban. A chilei versenyző még tavasszal a Tunisz-ralin bukott és akkor úgy tűnt, hogy a törések miatt ki kell hagynia a Dakart. Hatszor műtötték meg, és különös figyelmet fordított a rehabilitációra is, így rajthoz tudott állni októberben a Fáraó-ralin, ahol a 36. helyen végzett.


A gépátvételen úgy nyilatkozott, hogy már annak is örül, hogy egyáltalán részt vehet a Dakaron, nem dédelget komolyabb álmokat. Az első, 57 kilométeres szakaszt az első helyen fejezte be Marc Coma előtt, aki viszont csalódott volt, mert szerette volna megismételni a 2009-es Santa Rosa-i szakaszgyőzelmét.

Az autósok között a Minivel induló Leonyid Novickij volt a leggyorsabb. Az idei tereprali világbajnok a 13. helyről indult, és a csapattársait, Holowczyzot és Peterhanselt a cél előtt nem sokkal érte utol, 5 illetve 9 másodpercet adva nekik. A nap végén tehát az első három helyen Mini található, őket Giniel De Villiers követi a Toyota Hilux-szal.

Szalay Balázs 22. idővel kezdte a verseny, míg a másik magyar autós, Sebestyén Sándor a 132. helyen zárta az első szakaszt.

Motoroshalál a Dakaron, Szalay 22. 3


“Tulajdonképpen biztonságosan közlekedtünk, ugyanakkor viszont lendületesen is. Nagyon jól éreztem magam az autóban, s bemelegítésnek éppen megfelelt ez a szakasz. Más kérdés, hogy azért elég trükkös volt, mert a széles nyom olykor teljesen beszűkült és a betonplatón olyan letörések voltak, amelyeket ha elnézett az ember, akkor orral beleállhatott a homokba. Mi egyszer lecsúsztunk, de szerencsére nem lett belőle baj, csak vesztettünk néhány másodpercet a visszakapaszkodással” – mondta Szalay, aki a több mint hétszáz kilométeres közúti szakasz ellenére élvezte a napot.

“Az autó a dűnéken is tökéletesen viselkedett, bár talán egy kicsit magas volt a guminyomásunk, de szerencsére ez nem jelentett gondot a mély homokban sem. A huszadik hely volt ma a cél, de nem vagyok elégedetlen, mert amit elterveztem, azt sikerült véghez vinni” – tette hozzá Szalay.

Motoroshalál a Dakaron, Szalay 22. 4


A címvédő Nasser Al-Attiyah számára nem indult túl jól a verseny. Az első Hummer-ral töltött szelektív szakaszon 9 perc 45 másodperc hátrányt gyűjtött össze Novickiy-jal szemben, ráadásul 2 kilométerrel a célba érkezés után félre kellett állnia az olajnyomás-problémák miatt. Csapattársa, Robby Gordon 600 kilométeren keresztül vontatta be a katari versenyzőt a táborba, és valószínűleg egész éjjel szerelnek majd.

A kamionoknál meglepetésre a Kamazok legjobb helyezése csak egy ötödik pozíció, viszont az első hatban három Iveco is található. Marcel van Vliet a második szakaszgyőzelmét szerezte meg, az elsőt még 2009-ben, szintén Santa Rosában. Gerard de Rooy 26 másodperces különbséggel a második, Franz Echter pedig 56 másodperccel lemaradva a harmadik lett

Sajnos megvan az idei Dakar első halottja is: a motoros Jorge Andrés Martínez Boero a mért szakasz 55. kilométerénél szenvedett balesetet, majd szívroham következtében halt meg. Az orvosok öt perccel a tragikus bukás után érkeztek a helyszínre helikopterrel, megpróbálták újjáéleszteni, de a beavatkozás nem sikerült. Boero a kórházba szállítás közben hunyt el.

Az argentin motoros tavaly is indult a viadalon, akkor a hatodik szakaszon adta fel a versenyt – bukás miatt. Az argentin Jmotoros balesetével 58-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a Dakar-rali 1979 óta íródó történetében.

Motoroshalál a Dakaron, Szalay 22. 5

1. szakasz, Mar del Plata-Santa Rosa (819 km/57 km gyors), autósok:
1. Leonyid Novickij (orosz, Mini) 32:12 p
2. Krzysztof Holowicz (lengyel, Mini) 5 mp h.
3. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 9 mp h.
…22. Szalay Balázs (Opel) 4:35 p h.
…132. Sebestyén Sándor (Toyota) 51:18 p h.

motorosok:
1. Francisco Lopez (chilei, Aprilia) 32:37 p
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 14 mp hátrány
3. Javier Pizzolito (argentin, Honda) 27 mp h.

Hétfőn a Santa Rosa de la Pampa és San Rafael közötti 776 km-es szakaszt bonyolítják le, amelyen 290 km lesz a mért táv.

(MTI)