Az elmúlt három kiírásban a Volkswagen nyerte a Dakar-ralit az autós mezőnyben, jövőre azonban nem indulnak. Bár a Race Touragek nem szántják fel a sivatagot, bőven lesz Volkswagen a versenyen. Legalábbis a környéken.


2012-ben is a Volkswagen Haszonjárművek lesz a Dakar-rali hivatalos szállítója. Összesen 30 Amarokot, 8 Multivant és egy összkerékhajtással szerelt Craftert bocsátanak a szervezők, rendelkezésére. A járművek elkísérik a mezőnyt az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig az Atacama-sivatagon, az Andokon át.
 
A szabadnapon, amikor a rali résztvevői egy kicsit megpihenhetnek, hírességek veszik magukhoz az irányítást. A legendás Forma-1 pilóta, Jacky Ickx megmutatja majd a Scorpions rockzenészének, Rudolf Schenkernek és Dariusz Michalczewski bokszvilágbajnoknak, hogyan lehet biztonságosan autózni az Amarokkal terepen. Eközben Björn Dunkerbeck, Klaas Voget és Robby Swift széllovasok a Crafter 4MOTION-nal kiautóznak, hogy az Atacama-sivatag homokdűnéin szörfözzenek.

A Dakar-rali ideje alatt, január 1. és 15. között, a világ minden részéről érkező versenyzők közel 9000 kilométert vezetnek majd Argentínán, Chilén és Perun keresztül. A rajtot ezúttal az argentínai Mar del Platában jelölték ki, a cél pedig Lima lesz.