Azonnali segélyt kap Kínából a csődtől fenyegetett svéd Saab sürgős fizetési kötelezettségeinek rendezésére. A cég szóvivője keddi rádiónyilatkozatában elmondta: az új tulajdonos, a kínai Youngman autógyár a szükséges pénzt rendelkezésre bocsátotta. A szóvivő az összeg nagyságáról nem nyilatkozott.  

Az azonban továbbra is nyitott, hogy a 3500 alkalmazott két hete esedékes bérét mikor tudják kifizetni.

Kínai tulajdonba kerül a svéd Saab – közölte október végén a társaság csődbiztosa, aki egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást. Az aláírt szándéknyilatkozat értelmében a pekingi Youngman autógyár és a Pang Da autókereskedelmi vállalat megveszi az összes részvényt – médiaértesülések szerint 100 millió euróért -, és biztosítja a pénzt a svéd autógyár átszervezéséhez.

A megállapodás hosszú vergődés végére tesz pontot: a Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra átnevezett holland vállalat megvette a General Motorstól közel 80 millió dollárért. Pénzhiány miatt a gyár már korábban is többször leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni. Az üres cégkassza miatt a gyár nyolc hónapja gyakorlatilag nem termel.

A két kínai vállalat már a nyáron jelezte, hogy részesedést vesz a Saabban, de akkor még csak többségi tulajdonrész-vásárlásról volt szó. Korábban a Volvót is kínai befektetők vásárolták fel, a svéd márka azóta már profitot is termel.

Forrás: MTI