“Most már mindenki tudja, hol található a térképen Katar” – ezekkel a szavakkal vette át a győztesnek járó díjat Nasser Al-Attiyah idén januárban Buenos Airesben a 2011-es Dakar befutójában, miután komoly csatát vívott Carlos Sainz-cal a győzelemért.


Egyből jött a hidegzuhany is, mivel csapata, a Volkswagen kivonult a terepraliból, hogy helyette a rali-világbajnokságon vegyen részt. Al Attiyah tárgyalt ugyan a Volkswagennel, de végül nem kapott autót és támogatást a címvédéshez.

A katari pilóta idén versenyzett a WRC-ben, részt vett az olimpiai kvalifikációs selejtezőkön (mint skeet-lövő), indult nemzetközi tereprali futamokon is, de közben azon dolgozott, hogy 2012-ben is ott legyen a Dakar rajtjánál.

A neve a legtöbb esélyes csapatnál – így a MINI-nél is – szóba került, de végül Robby Gordon mondhatja el magáról, hogy “megszerezte” a bajnokot. A Hummer H3-at azonnal elkezdték kívül-belül átalakítani a katari számára az észak-karolinai műhelyben.

“Mindig rossz érzéssel töltött el, ha arra gondoltam, hogy esetleg nem tudok részt venni a Dakaron. A dolgok azonban szerencsés fordulatot vettek, és nagyon örülök, hogy továbbra is képviselni tudom Katart a versenyen!” –  tette hozzá Al Attiyah, aki természetesen szeretné megvédeni a címét, és ezzel megismételné Ari Vatanen eredményét, aki két egymás követő évben két különböző autóval is győzni tudott (1990 Peugeot, 1991 Citroën).

Eddig a Hummer legjobb eredménye a harmadik hely volt 2009-ben Robby Gordonnal a volán mögött, akkor csak két gyári Volkswagen, Giniel De Villiers és Mark Miller tudta legyőzni. Al-Attiyah-val kétségtelenül új távlatok nyílhatnak meg a Hummer előtt, és így egy újabb névvel bővül a győzelmi esélyesek listája.