A hétvégén zajlott a Bajnokok tornája (Race of Cahmpions), a motorsportok szokásos évadzáró dzsemborija. Az 1998 óta megrendezett versenyen eleinte csak ralisok vettek részt, de mára számos kategória résztvevői indulnak, így a WRC mellett F1-, DTM-, Le Mans-, NASCAR- stb. pilóták csatáznak egymással. Ezúttal – immár másodszor – Düsseldorfban. A versenyzők Škoda Fabia S2000-es raliautóval, Audi R8 pályaautóval, VW Scirocco pályaautóval, NASCAR-hoz hasonló versenyautóval, KTM X-Bow és autocross járgányokkal száguldottak.

Így épült a pálya

A hétvégéi versenyen az edzések után szombaton zajlott a a nemzetek versenye, majd vasárnap az egyéni bajnokság. Az országok között immár ötödik alkalommal lett Németország a nyerő, 2007 óta a Michael Schumacher és Sebastien Vettel alkotta duó nem talált legyőzőre. Idén a nyolc csapat közül a Tom Kristensen- Juho Hänninen alkotta Team Nordic jutott a döntőbe a német csapat ellenfeleként.

Az országok között összecsapások részletes eredményeit megtalálja ezen a linken.

A nemzeti bajnokság:

A vasárnap zajlott egyéni bajnokságban a fentieknek megfelelően 16 pilóta versengett a végső győzelemért. A verseny egyik érdekessége volt, hogy a csapat együtt győzelemig jutott két Forma-1-es sztár a negyeddöntőben összekerült. Az immár kétszeres világbajnok Vettel maradt alul Schumacherrel szemben. Ám a hétszeres bajnok sem menetelt sokkal tovább, ő az elődöntőben volt lassabb Tom Kristensennél, igaz mindössze két századmásodperccel.


A dán ellenfele a döntőben Sebastien Ogier lett. A francia ralipilóta simán jutott tovább acsoportkörből, majd Andy Prilaux-t, utána Martin Tomzykot búcsúztatta. Az idén a rali-világbajnokságban Citroënnel öt futamot is megnyerő pilóta a döntőben is a leggyorsabb volt.

“Nagyon boldog vagyok” – mondta Ogier. “Nagyon jó hétvége volt, és remek volt a döntőbe kerülni így az első alkalommal. Sok autót kellett megismerni és a pályát szintén. De nem csináltam túl rosszul és mindig keményen hajtottam. Tom valóban jó pilóta, fantasztikus megnyerni ezt a versenyt.”

“Sebastien megérdemelten nyert” – nyilatkozta Kristensen. “Nagyon jól ment a hideg gumikon, különösen a ROC autóval. De az igazi nagy eredmény számomra Sebastian Vettel és Michael Schumacher legyőzése volt, különösen, hogy Németországban vagyunk. Szinte jobb, mint a karácsony!”

Az egyéni küzdelmek eredményeit megtalálja ezen a linken.

Az egyéni bajnokság
 

Ogier nemcsak a verseny rendezői által biztosított autókkal körözött, de most először kipróbálta az új WV Polo R WRC-t, amellyel 2013-tól versenyez majd a rali-világbajnokságon.