Jogsértő cselekményt valósít meg az az autós, aki tüzelőolajjal üzemelteti gépkocsiját, függetlenül attól, hogy hol vásárolta az energiahordozót – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint jelentős bírsággal is sújthatják azt, aki így tesz, sőt, elkobozhatják a járművet is.

A közlemény emlékeztet: az elmúlt napokban több hírben is szerepelt, hogy Ausztriából nagy mennyiségben hoznak be tüzelőolajat. A gázolajtól bizonyos tulajdonságaiban eltérő, és pirosra színezett tüzelőolaj folyékony tüzelőanyagnak minősül, amely sem a gépkocsi tankjában, sem kannában nem hozható be Magyarországra, ellentétben a folyékony üzemanyagnak minősülő gázolajjal.

Az osztrák jogszabályok is tiltják a tüzelőolaj üzemanyag-tartályba töltését és ott is büntetnek, ha egy autó tankjában tüzelőolajat találnak.

A MÁSZ közölte: Magyarországon 1996 óta nem árusítanak tüzelőolajat a kutakon. Ezt a korábbi lehetőséget azért szüntette meg a jogalkotó, mert az adózatlan tüzelőolajat adózott gázolajként használó autósok milliárdos károkat okoztak a központi költségvetésnek.

Felhívják a figyelmet, hogy miközben a gázolajat nem színezik, a tüzelőolajba annyi színezőanyagot kell az előírások szerint bekeverni, hogy gázolaj többszöri rátankolása után is kimutatható legyen.

Fagyban lehetséges, hogy tüzelőolajjal nem is indul a dízelmotor, és minthogy Magyarországon nincs forgalomban a tüzelőolaj, az ebből eredő károsodásért a magyar olajcégek nem vállalnak felelősséget – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI