Olcsóbb lesz autót hozni külföldről 2 10 éves a vezess.hu, játssz velünk és megnyerheted a 10 GPS egyikét!

Mint a Weltauto, a legnagyobb hazai használt autó kereskedő összeállításából kiderül, a regisztrációs díjak meghatározásakor a legfőbb szempont a személyautók környezetvédelmi besorolása, és a motor lökettérfogat volt. A legjelentősebb, akár 50 százalékos csökkenés a 3000 cm3-es, vagy annál nagyobb lökettérfogattal rendelkező motorok esetében várható, de átlagosan 30 százalékkal eshetnek a költségek.

Olcsóbb lesz autót hozni külföldről 3

Ám nemcsak a regisztrációs adó elméleti mértéke csökken, de átdolgozták az avultatási táblázatot, ami még kedvezőbbé tesz az adó mértékét. Korábban 240 hónap alatt érte el díj a 10 %-os legalsó értéket. Ezt a szintet januártól már 168 hónap alatt elérik az autók, azaz az 1997-ben gyártott, vagy annál idősebb járművek esetében a regisztrációs alapdíj 10 %-ának megfizetésével elérhető lesz a magyar rendszám. Ennek hatására ismét fellendülhet az autóimport.

Olcsóbb lesz autót hozni külföldről 4
* zárójelben a jelenleg érvényes avultatási érték.

Ezen a területen már egyébként is növekedés látható, mivel januártól szeptemberig konstans emelkedés mellett 1517-ről 3849-re nőtt a hazánkba egy hónap alatt behozott kocsik száma.

Rossz hír azonban, hogy a kormány szintén január 1-től módosít a gépjármű átírási illetéken is, amely viszont jelentős többletköltséget hoz majd az autóvásárlóknak. A jelenlegi szabályozás szerint a hengerűrtartalom határozza meg az illeték mértékét: 1890 köbcentiig 18 Ftcm3, a fölött 24 Ftcm3 a díj.

2012-től az illetéket a gépjármű korától, és a motor teljesítményétől tennék függővé. Minél fiatalabb és nagyobb teljesítményű az autó, annál magasabb lesz a befizetendő összeg. A kormány az intézkedéstől 2012-ben 45 milliárd forint bevételt remél az eddigi 33,6 milliárdhoz képest, ami 30%-os növekedést jelent.

Olcsóbb lesz autót hozni külföldről 5

Január 1-től változik a cégautó adó is, ami papíron sok adás-vételt hozhat, mivel várhatóan a kisebb cégek vezetői az autókat magántulajdonba írhatják át. Jelenleg a cégautó adóra vonatkozó 2009. február 1-je óta hatályos rendelkezés szerint kétféle adótétel létezik: 1600 cm3 hengerűrtartalomig 7000 Ft/hó, afölötti hengerűrtartalmú hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén pedig 15000 Ft/hó.

A jövőben viszont akár 44.000 Ft-ot is elérheti a havonta befizetendő díj így a mostani gazdasági helyzetben a cégtulajdonosoknak meg kell fontolniuk, hogy vagy megszabadulnak cégautójuktól, vagy egy magánszemélyt jegyeztetnek be üzembentartóként. Ezekkel a megoldásokkal elkerülhető lesz a 2012-es cégautó adó befizetése.