A dízel drasztikus drágulása miatt mind többen hozzák kannával a fűtőolajat Ausztriából, üzemanyagnak az autóba – számol be a nyugatmagyar.hu.

Van olyan nap, hogy 3000 litert is eladnak magyaroknak – mondta a portálnak Helmut Schreck nickelsdofi (Miklóshalma) benzinkút-tulajdonos. Szerinte az újabb modellek motorját károsíthatja a fűtőolaj, a régebbiekét azonban nem.

A cikk szerint a határ túloldalán egy liter fűtőolaj ára egy euró (310 forint) alatt van, míg a határ magyar oldalán 420 forintnál is többe kerül a dízelolaj literje. Egy éve még száz forinttal olcsóbb volt mifelénk is az üzemanyag, ám folyamatosan drágult.

Jelentősen emelkedett november elsején, amikor a kormány döntése nyomán a gázolaj jövedéki adóját a korábbi 97,35 forintról 110,35 forintra emelték. A kutakon azonban 16 forintos emelés realizálódott, hiszen a jövedéki adóval kialakuló nettó árat is terheli általános forgalmi adó a kiskereskedelemben.

A továbbra is tartó áremelkedések nyomán hazánkban a legdrágább a gázolaj a környező országokat tekintve. Csehországban és Ausztriában hasonló szinten van (de olcsóbb), Romániában, Horvátországban 400 forintnál olcsóbb a dízel, az abszolút előny viszont Ukrajnáé ebben a tekintetben, hiszen 280 forintért mérik a gázolaj literjét.

Januártól tovább nő a különbség, miután a Magyarországon a jelenlegi 25-ről 27 százalékra emelkedik az áfa mértéke. Ám várhatóan addig is tovább nő az üzemanyagok ára, már szerdától újabb öt forintos emelés várható.