Kínai tulajdonba kerül a svéd Saab – közölte pénteken a társaság csődbiztosa, aki egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást. A pénteken aláírt szándéknyilatkozat értelmében a pekingi Yougman autógyár, és a Pang Da autókereskedelmi vállalat megveszi az összes részvényt – médiaértesülések szerint 100 millió euróért (30 milliárd forint) -, és biztosítja a pénzt a svéd autógyár átszervezéséhez.

A megállapodás hosszú vergődés végére tesz pontot: a Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra keresztelt holland vállalat megvette a svéd autógyárat a General Motorstól közel 80 millió dollárért (17 milliárd forint). Pénzhiány miatt a gyár többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni.

A két kínai vállalat már a nyáron jelezte, hogy részesedést vesz a Saab-ban, de akkor még csak többségi tulajdonrész-vásárlásról volt szó. A Saab bizakodva tekinthet a jövőbe, a korábban szintén kínai kézbe került Volvo az idei évet már jelentős nyereséggel zárta.

Forrás: MTI