Azért, hogy elősegítsék a Győrbe látogató külföldiek parkolójegy-vásárlását, a város közgyűlése megszavazta, hogy euróval is lehessen fizetni a parkolójegy-automatáknál. Az új rendszer bevezetésének feltétele, hogy a jelenlegi szabályozásban szereplő “magyar pénzérme” kifejezés helyett az “automatán feltüntetett pénzérme” kitétel kerüljön a parkolási rendeletbe.

Somogyi Róbert, a városüzemeltetési társaság ingatlankezelési igazgatója elmondta: a közgyűlési döntés elvi jellegű; egyelőre nem tudni, mikor vezetik be a néhány nyugat-magyarországi városban már alkalmazott rendszert.

Közlése szerint jelenleg kétféle parkolójegy-automatát használnak Győrben. Az egyik – a frekventáltabb, külföldiek által gyakrabban látogatott pontokra telepített – minden nehézség nélkül átállítható az euróérmék elfogadására, a többi esetében pedig a jövőbeni cseréknél állítanak majd üzembe olyan modellt, amely a forintérmék mellett elfogadja az eurót is.

Ugyanakkor több lépcsőben, díjövezet-kiterjesztéssel drágul a parkolás. Az erről szóló előterjesztést is pénteki ülésén hagyta jóvá a megyei jogú város közgyűlése. A döntés alapján jelentősen bővítik az eddig a legszűkebb belvárosban alkalmazott, óránként 400 forintért használható zónát.

E területen kívül egyetlen további fizetőövezetet hoznak létre, amelyben 200 forint lesz a várakozás óránkénti díja. A város fizetős területén eddig négy díjövezet létezett, amelyekben 400, 200, 100, illetve 80 forintért lehetett parkolni.