Járművezetési gyakorlatok szakoktatóval, modellautó-vezetés és “Kisvakond metrótúra” is várja az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakáján a Közlekedéstudományi Intézetben Budapesten.


A járművezetési gyakorlatokon olyan 18 éven felüli, B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező személyek vehetnek részt, akik már régen vezették autójukat, és úgy érzik, kevés gyakorlatuk van a személygépkocsi technikai kezelésében, manőverezésében, ezért szakoktató segítségével szívesen fejlesztenék gyakorlati tudásukat.

A sofőrök zárt pályán, illetve valós forgalmi helyzetben, szakoktató segítségével is gyakorolhatják a járművezetést. Vezetés közben a szakoktató felhívja a figyelmet a hibákra, a kritikus szituációkra és vezetési tanácsokat ad. Mivel az oktatóautó kamerával felszerelt, így rögzítik az autóban elhangzott instrukciókat és a problémára adott megoldási javaslatokat is. A rögzített videoanyagot a vezetésben részt vevő látogató DVD-n is elviheti.
 
Szakmai irányítás mellett turnusonként 10 fő kipróbálhatja a mini videokamerával felszerelt modellautók monitoron keresztül történő távirányításával, hogy hogyan lehet gépjárművet vezetni különböző tapadási felületű útpályákon, különböző látási viszonyok mellett.

Az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a modellautók különböző szituációkra kialakított terepasztalon megtett útját, és a tapasztalatok alapján megvitatják a felmerülő kérdéseket a KTI szakembereivel. A regisztrált látogatók mellett az érdeklődőket, szemlélődőket is várják a szervezők.

A Kisvakond túrán a közönség megtudhatja egyebek mellett azt, hogy milyen alagútépítési megoldásokkal készültek egykor és milyen technológiával készülnek manapság az alagutak. A program második részében az érdeklődők a Kelenföldi pályaudvar metróvégállomásán megtekinthetik a 4-es metró egyik leglátványosabb elemét: az alagutak induló szelvényét és a felszínre kivezető kihúzóállomás csatlakozását. A programot csak 14 éven felüliek látogathatják.

Forrás: MTI