“Nincs szükségem feltétlenül a győzelemre, jó pontokra van szükségem” – mondta a Finn-ralin a minap a világbajnoki pontversenyben 17 ponttal vezető Sebastien Loeb “Élen állunk a bajnokságban jelen pillanatban és jó volna vezetni, amikor innen távozunk. Ha tudok, harcolok a győzelemért, de már nyertem itt egyszer és nem akarok még egyszer annyit kockáztatni. 200 százalékot kellett nyújtanom”

Ehhez képest Sebastien Loeb volt a leggyorsabb a Finn-rali ma délelőtti shakedownján. A versenyt megelőző közös teszten 1:35,7 alatt teljesítette a Citroën pilótája a 3,19 kilométeres pályát. Rossz hír a Fordnak, hogy a versenynek megfelelő, tehát jellemzően kiemelkedően gyors és ugratókkal teli szakaszon a francia gyár másik versenyzője Sebastien Ogier érte el a második leggyorsabb időt.  

Veri a finneket Loeb Finnországban 2 A Ford két finn versenyzője, tehát hazai pályán versenyző – 100. WRC-s futamát teljesítő – Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen a harmadik illetve a nyolcadik időt autózta a Ruuhimäki szakaszon, amelyet a szervizparktól 30 kilométerre jelöltek ki, így a csapatoknak mobil szervizalakulatot kellett odajuttatni.

A WRC-k után az S2000 kategória versenyzői, így a Turán Frigyes -Zsiros Gábos kettős is próbára tehette magát a pályán. Friciék előbb megnézték a WRC mezőnyt, majd ők maguk is nekivágtak az embert próbáló szakasznak. A pályákat az elmúlt napokban utcai autóval járták be, és ismét szembesültek azzal, hogy a helyieknek mekkora előnyt jelent az itt szerzett tapasztalat.
Veri a finneket Loeb Finnországban 3 “Vegyesen telik a mai nap, mert teljesítenünk kellett a shakedown szakaszt, és estére még három gyorsasági is lesz. Egy 3 kilométeres pályát jelöltek ki a shakedownhoz, amin 4-5 kört mentünk. Próbáltunk idomulni a finn pályákhoz, és felvenni a ritmust. Az első benyomásaink nagyon jók. Az új motor érezhetően erősebb, és a gyári beállítások is tökéletesen megfeleltek nekünk, így ezen nem is változtattunk. Azon vagyunk, hogy megismerjük, megszokjuk a pályákat. Jó időt mentünk, és úgy érzem, hogy jó munkát végeztünk” – mondta Turán Frici.

Shakedown idők (Top10):

1. S. Loeb, Citroën 1:35,7
2. S. Ogier, Citroën 1:36,3
3. J-M. Latvala, Ford 1:36,6
4. P. Solberg, Citroën 1:36,8
5. M. Ostberg, Ford 1:36,9
6. J. Novikov, Ford 1:37,0
7. K. Räikkönen, Citroën 1:37,1
8. M. Hirvonen, Ford 1:37,4
9. M.Wilson, Ford 1:37,4
10. D. Sordo, Mini 1:37,6

Ellentétben más versenyekkel, a csapatok most nem pihenhetnek, hiszen a Finn-rali már ma megkezdődik. Késő délután három szakasz vár a résztvevőkre , azt követően holnap 8, szombaton pedig 11 gyorsaságin bizonyíthatnak.