Az emberek 74 százalékának további látásvizsgálatra volna szüksége, többek között ez is kiderült az egy éve indult Nagy Látásteszt eredményeinek elemzéséből. Az Opticnet partnerhálózat látszerészei 58 helyszínen 5587 főt vizsgáltak meg az elmúlt időszakban.

A szűrésen résztvevők 61%-a, azaz 3408 fő, (a férfiak 73,1%-a, míg a nők 50%-a) rendelkezik jogosítvánnyal. Mint kiderült, a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9%-a nem lát jól, a nőknél ugyanez a szám 35,6%. Vagyis a volán mögött ülő férfiak több mint fele látásvizsgálatra szorulna.

Ez azért riasztó adat, mert a szakemberek egybehangzó véleménye alapján mind a reakcióidőre, mind a távolságok felmérésére, mind a térérzékelésre komoly hatással van a gyenge, rosszul korrigált látás, vagyis előfordulhat, hogy a látás problémája, a nem megfelelő látásélesség okoz közúti baleseteket.

A szakemberek véleménye szerint minden korosztály, de különösen az idősebb (45 év fölöttiek) esetében a közúti forgalomban való közlekedéshez szükséges lenne a rendszeres az előírt szemvizsgálaton felírt szemüveg, vagy kontaktlencse kötelező hordását sokkal szigorúbban ellenőrizni!

A felmérés szerint azok, akik munkavégzéshez számítógépet használnak, sokkal jobban odafigyelnek a látásuk épségére és a megfelelő korrekcióra, mint azok, akik nem. Az is kiderült, hogy a nők sokkal inkább felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük, mint a férfiak, akik gyakran hiúságból nem viselnek szemüveget.