Kevesebb benzin fogyott idén 1

Szerda, tehát benzináremelés

Idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest. A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül.

A többek között, a MOL, a Shell, az OMV, a Total stb. kútjait összefogó hálózatnál tavaly az első hat hónapban 654,8 millió liter benzint és 745,2 millió liter gázolajat adtak el. A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.

A Magyar Ásványolaj Szövetség korábban azt közölte, hogy a töltőállomásokon az első három hónapban 283,1 millió liter benzint és 351,1 millió liter gázolajat vásároltak.

Jó tudni, hogy a benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj.  A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik. Mindkét üzemanyag áfája 20 százalék.

Forrás: MTI