Egy friss felmérés szerint a brit okostelefon-használók közel kétharmadát várta extrém magas telefonszámla külföldi útjáról hazatérve. Ám ez mifelénk is előfordulhat, miután az emberek többsége itthon sincs igazán tisztában azzal, hogy az interneten való szörfözés, ha külföldről történik, milyen adatforgalmi költségekkel járhat. A legnagyobb adatfalók közé tartoznak a közösségimédia-oldalak, az alkalmazásletöltés – és a navigáció – figyelmeztet az iGo navigációs szoftverek gyártója.

Kétségtelenül sokkal kényelmesebb az okostelefonon lévő navigációs alkalmazással nekivágni a külföldi nyaralásnak: az egyszerű tájékozódáson kívül a program folyamatosan informál a helyi turisztikai lehetőségekről, így megtervezhető a megfelelő útvonal, érintve a kívánt boltokat, benzinkutakat és más látnivalókat. Nincs többé szükség útikönyvre a hotelek vagy éttermek felkutatásához – csak néhány érintés az okostelefon képernyőjén, és máris megvan a tökéletes hely.

A navigációs megoldások az iTunes-ból való ingyenes vagy nagyon olcsó letöltése viszont nem jelenti azt, hogy külföldön is díjmentesen használhatók. A valóságban a többszörösébe kerülhet egy-egy alkalmazás használata, mint amennyibe eredetileg került. Ha nem szeretné, hogy hazatéréskor horribilis összegű telefonszámla várja, előbb győződjön meg róla, hogy onboard vagy off-board navigációt használ-e.

Az off-board alkalmazások pl. nem az iPhone-on tárolják a térképeket és az egyéb tartalmakat, hanem minden adatot 3G vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül töltenek le a navigáció használata közben. Ha idegen országban használ off-board navigációt, minimum 3-400 kilobájt adatforgalommal és annak roaming díjával kell számolni, egy teljes várostérkép letöltése pedig akár több tucat megabájt is lehet.

Ha ellenben olyan onboard megoldást használ, mint például az iGO primo app, a navigáció egyáltalán nem generál adatforgalmat. Csak egyszer kell megvenni az alkalmazást az iTunes-ban, a térképek pedig az iPhone-on tárolódnak, így sehol sem kell forgalmi díjakkal számolni! Az iGO primo kizárólag a GPS-műholdak jeleit használva működik.