A Nissan Motor és a 4R Energy bejelentette, hogy a két társaság olyan töltőrendszert fejlesztett ki elektromos járművekhez, amely a napenergiát elektromos energiává alakító rendszert összeköti a nagy tárolókapacitású lítium-ion akkumulátorokkal. Az új töltőrendszer üzemi próbáját a Nissan Jokohamában működő központi irodájánál kezdték meg.


Az új töltőrendszerben az elektromos energiát a Nissan irodánál felállított napenergia-cellák hozzák létre, és ezt lítium-ion akkumulátorok tárolják. Az irodaépület aljában működő hét töltőállomás (három gyorstöltő és négy normál töltő) összesen annyi energia tárolására alkalmas, amennyi évente közel 1800 Nissan LEAF teljes feltöltésére elegendő.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az elektromos hajtású járművek feltöltése teljes mértékben megújuló energiaforrásról történjen, a jármű üzemeltetése során pedig nem keletkezik CO2-kibocsátás.

A 4R Energy korábban megkezdte a Nissan LEAF-ekben használt, felújított lítium-ion akkumulátorokból álló, kompakt elektromos energiatároló-rendszer próbáját.
Az ennek a nagyobb méretű rendszernek a vizsgálati eredményei alapján a 4R Energy azt tervezi, hogy a kereskedelmi környezetben és közintézményekben történő használatra tervezett, közepes méretű elektromos energiatároló rendszerekkel jelenik meg a piacon.