A legmagasabb fokozatú hőségriasztás lépett életbe ma reggel 8 órakor; a riasztás hétfő éjfélig szól, a következő négy napon ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 Celsius-fokot.

Forró az aszfalt

Forró az aszfalt

Forró az aszfalt


Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehet a legnagyobb hőségre számítani, ezekre a területekre piros figyelmeztető előrejelzést adtak ki.
Az előrejelzés szerint szombaton Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a napi középhőmérséklet általában 27 Celsius fok felett alakulhat.

A szakemberek azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, különösen, mivel az előrejelzések szerint az UV-B sugárzás szintje is meghaladja majd a riasztási küszöbértéket.

A meleg megviseli az emberi szervezetet, különösképp az idősebb korosztályt, a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket. Ugyanakkor az egészségesekre is hatással van, csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. Ezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem. Ez pedig balesetveszélyes helyzetet teremthet gyalogosként és járművezetőként is.

Mielőtt beülünk a gépkocsiba, szellőztessük át a belsejét, amely ilyenkor gyorsan felforrósodik, de a szervezet folyadékpótlásáról is gondoskodni kell, lehetőleg ásványvizet kell fogyasztani, de a lédús gyümölcsök is jótékony hatásúak. Figyeljünk jobban a forgalom többi résztvevőjére is, hiszen a melegtől eltompulva hibás döntéseket hozhatnak.

Az ilyen napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma, ezért a tisztiorvosi szolgálat értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, a szaktárcát, a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot. A Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután elképzelhető, hogy a kamionstop időszakos feloldására is szükség lesz.

Forrás: MTI