Letették az Audi új győri gyárának alapkövét. A 900 millió eurós beruházással megvalósuló üzemben 2013-tól évi 125 ezer jármű készülhet. Míg a jelenleg Győrben összeszerelt járműmodellek karosszériája Ingolstadtban készül és vasúton érkezik Magyarországra, a jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot maga végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig. Az Audi-fejlesztés 11,2 milliárd forintos állami támogatást kap.

Orbán Viktor az új üzem csütörtöki alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, a cég olyan, amilyennek Magyarországot látni szeretnénk: világos, hogy van jövője, duzzad az erőtől, modern, termel, és sok-sok magyar embernek ad munkát. “

A kormányfő megjegyezte azt is: a gyár szakképzési programjának köszönhetően a győri üzemben autók mellett szakmunkások is “készülnek” majd, olyan emberek, akik a megszerzett ismeretekkel bátran vághatnak neki szakmai pályájuknak.

Letették az új Audi-gyár alapkövét Győrben 3


A korábban jelzett 1800 helyett, 2100 munkahelyet teremt Győrben az Audi – jelentette be az ünnepségen Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, arról is döntés született, hogy Győrben saját présüzemet állít fel a járműgyártó – mondta, hozzátéve, hogy az új győri üzem – Ingolstadt, Neckarsulm és Brüsszel mellett – az Audi negyedik olyan telephelye lesz, amely a teljes gyártási folyamatot elvégzi.

Hazánkban készül a jövőben az Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet, RS3 Sportback valamint az A3 új változata, a szedán is.

Stadler megemlítette, hogy az eddig eltelt 18 évben Győrött 20,5 millió motort és 530 ezer autót gyártott az Audi. Emlékeztetett arra, hogy a cég 2020-ig szóló stratégiájában célként jelölték meg az évi kétmillió autó gyártását. Magyarország mindig is stabil és megbízható partner volt, amely újra és újra saját erőből tudott talpra állni – fűzte hozzá.

Forrás: MTI