A gépkocsik előéletét tartalmazó adatbázist hoz létre az Autós Nagykoalíció és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) – jelentették be a két szervezet vezetői az együttműködési megállapodás aláírásakor Budapesten.


Az adatokkal a két szerződő fél tölti fel az adatbankot, amit átadnak az államnak, hogy a használt autók vásárlói abból megismerhessék a korábbi hibákat, töréseket – hangzott el a tájékoztatón. Knezsik István az Autós Nagykoalíció – kereskedőket, javítókat összefogó szervezet – elnöke kifejtette, hogy az autó életútját kell nyomon követni és regisztrálni.     

Ez azonban csak az egyik segítség a jövőben használt autót vásárolni szándékozók számára. A parlament ugyanis megszavazta azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint a használt autó vásárlásakor, illetve forgalomba helyezés előtt vagy időszakos vizsgálat során a hatóság ellenőrzi, és az új adatbázisban rögzíti a jármű kilométeróra-állását, s ezt bárki megnézheti.

A várhatóan januártól életbelépő rendelkezés szerint a rendőrök is kérhetik az óra adatait a közúti ellenőrzéseken, ami további buktató lehet a trükközőknek. Ma hazánkban általános kilométeróra-visszapörgetés, amellyel az eladók a valóságosnál megkíméltebbnek igyekeznek feltüntetni a járművüket.