A párhuzamos parkolás sok autós számára a mindennapok legstresszesebb pillanatai közé tartozik – erősítette meg a Ford megbízásából, a TNS által elvégzett európai felmérés.


Az európai autósok 32 százaléka azt mondta, hogy egynél több alkalommal kell próbálkozniuk a sikeres parkoláshoz, a nők között ez az arány 41 százalékra emelkedik. Az orosz autósok tartják magukat a legrosszabbnak, hiszen 40 százalékuk ismerte be, hogy egynél többször kell próbálkoznia, míg az Egyesült Királyságban ez az arány 39 százalék volt, Németországban pedig csupán az autósok 26 százaléka mondta azt, hogy többször kell megpróbálnia a parkolást.

Ami a parkolást illeti, érdekes a nemek közötti megosztás is, hiszen az európai autósok 56 százaléka véli úgy, hogy a férfiak jobban parkolnak párhuzamosan, mint a nők, a férfiaknak mindössze 4 százaléka gondolja, hogy a nők a jobb parkolók, míg a nők 41 százaléka ismeri el, hogy a férfiak a jobbak.

Az Európában friss jogosítvánnyal rendelkezők szerint a párhuzamos parkolás legalább olyan stresszes élmény, mint a karácsonyi bevásárlás, és kétszer olyan stresszes, mint az anyósék látogatása. Olaszországban a friss jogosítvánnyal bírók a párhuzamos parkolást olyan stresszes élménynek tartják, mint egy látogatást a fogorvosnál.

Persze van megoldás, hiszen többek között a Ford is kínál a aktív parkolóasszisztenst, amely például megrendelhető az új Focus, C-MAX és Grand C-MAX modellekhez. Az első oldalsó érzékelők folyamatosan keresik a szabad parkolóhelyeket, és hangjelzéssel, illetve a középkonzolon megjelenő piktogrammal figyelmeztetik a vezetőt a megfelelő parkolóhelyre.  A vezetőnek ezt követően csak annyit kell tennie, hogy kapcsolja az első vagy a hátrameneti fokozatot, illetve kezeli a gázt és a féket. A kormányzást az elektromos szervokormány rendszere végzi el helyette, amely az érzékelőktől kapott jelek alapján bemanőverezi az autót a megfelelő parkolóhelyre.