Változik a kötelező biztosítás 2 A jövőben kizárólag elektronikus alapon zajlik majd a hazai biztosítók közti adatcsere a kártörténeti nyilvántartás rendszerében a mai napon életbe lépő új NGM rendelet értelmében – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A bonus-malus besorolásra vonatkozó szabályok ügyfelek számára talán legfontosabb pontja, hogy ha az aktuális kötelező biztosítási szerződést kezelő biztosító az új kárnyilvántartásban a szerződés első két hónapja során nem tudja beazonosítani a besoroláshoz szükséges adatokat, a szerződést véglegesen A00 osztályba kell sorolnia.

“A besoroláshoz szükséges adatok beazonosítását főként két ok nehezítheti” – részletezi a lehetséges problémákat Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke. “Előfordulhat, hogy a biztosítók által kezelt kárnyilvántartásban szerepelnek hiányos vagy helytelen adatok. Emellett a biztosítók korábbi tájékoztatása szerint minden hetedik ügyfél pontatlan adatot szolgáltat biztosítóváltáskor, elsősorban a korábbi kötvényszám megadásával kapcsolatban merülnek fel problémák.”

A biztosítónak a szerződés kezdetétől számított másfél hónapon belül kell értesítenie az ügyfelet arról, hogy adatai a kárnyilvántartásban nem beazonosíthatók, vagyis az ügyfélnek igen kevés ideje marad arra, hogy a szükséges korrekciót a végleges besorolás előtt megtegye.

Érdemes odafigyelni, hogy a hiányzó adatokról időben tájékoztassuk a biztosítónkat, mivel magasabb bónuszfokozat esetén a besorolás A00-ra történő visszaminősítése akár másfél-kétszeres díjfizetési kötelezettséget is eredményezhet. (Nem érdemes trükközni akkor sem, ha malus besorolásunk van, mert ebben az esetben a biztosító a legrosszabb, M04 kategóriába sorolja a szerződést.)

Természetesen megmarad az utólagos korrekció lehetősége, ám ha ezt nem időben tesszük, és a díjkülönbözetet sem fizetjük be, akkor az is előfordulhat, hogy a szerződés díjelégtelenség miatt megszűnik.