Közös ellenőrzéseket tart az ország kiemelten veszélyes vasúti átjáróiban a MÁV és rendőrség csütörtökön. Június 9-én a 41 kiválasztott és kiemelten veszélyes helyszínen a szakemberek ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.   

Az akció része a Nemzetközi Vasútegylet és az Európai Unió 2009-ben indított, Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban! elnevezésű kampányának, amelynek célja, hogy elkerüljék a tragédiába torkolló vasúti átjárós baleseteket.

A közlés szerint a legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás és a vezetés közbeni telefonálás okozza. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik anélkül haladnak át a kereszteződéseken, hogy körülnéznének. Magyarországon évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik.
 
Az ütközések nagy anyagi kárt okoznak mind a sofőröknek, mind a vasúttársaságnak: a menetrend felborul, ami több ezer utasnak jelent kellemetlenséget. Tavaly a vasúti átjárókban történt ütközések miatt 345 vonat több mint 18 ezer percet késett, mindez átlagosan egy-két órás várakozást jelent a vonaton utazóknak.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át egy-egy vasúti átjárón, amelyből 5807 található a hazai 160 ezer km hosszú közúti szakaszon.
 
F1: A McLaren már gyorsabb a Red Bullnál?